Cumpărarea unei fabrici ar permite Chinei să-și dezvolte influența în apreciata industrie auto din Germania, care găzduiește unele dintre cele mai vechi și mai prestigioase mărci de mașini.
Companiile chineze au investit într-o serie de industrii în Germania, cea mai mare economie a Europei, de la telecomunicații la robotică, dar încă nu au înființat producția tradițională de mașini acolo, în ciuda faptului că Mercedes-Benz are doi mari acționari chinezi.
Orice astfel de mișcare ar putea marca cea mai sensibilă investiție politică a Chinei de până acum. VW a fost mult timp un simbol al priceperii industriale a Germaniei, și este acum amenințată de o încetinire a economiei globale care lovește cererea și de o tranziție scârțâitoare la tehnologiile ecologice.
Construirea de mașini în Germania pentru vânzare în Europa ar permite producătorilor chinezi de vehicule electrice să evite plata tarifelor UE pentru mașinile electrice importate din China și ar putea reprezenta o amenințare suplimentară pentru competitivitatea producătorilor europeni.
În timp ce ofertele ar putea veni de la firme private, firme de stat sau asociații mixte cu companii străine, autoritățile chineze își rezervă dreptul de a aproba anumite investiții în străinătate și probabil ar fi implicate în orice ofertă încă de la început.
Economiile celor două țări s-au împletit profund în cei 16 ani de mandat ai Angelei Merkel, alimentate de investiții și exporturi de la producătorii germani de automobile în China.
Dar relațiile s-au răcit pe măsură ce actuala coaliție face eforturi pentru a reduce dependența de China. Ministrul de externe Annalena Baerbock l-a descris pe președintele Xi Jinping drept „dictator”, iar China drept rival.
Volkswagen explorează utilizări alternative pentru fabricile sale din Dresda și Osnabrueck, în cadrul unei eforturi de reducere a costurilor pentru a reduce operațiunile sale germane. Cel mai mare producător auto din Europa, care deține mărci precum Porsche, Audi și Skoda, a înregistrat o scădere a vânzărilor pe fondul concurenței crescânde din partea companiilor chineze.
Directorii VW au vrut să închidă mai multe fabrici, dar s-au confruntat cu rezistența sindicatelor. Într-un acord încheiat înainte de Crăciun, ei au convenit să înceteze producția în Dresda, o fabrică de 340 de lucrători care produce ID.3 electric, din 2025, și Osnabrück, unde 2.300 de angajați produc T-Roc Cabrio, din 2027.
VW ar fi deschis să vândă fabrica din Osnabrueck unui cumpărător chinez, a declarat pentru Reuters.
„Ne angajăm să găsim o utilizare continuă a site-ului. Scopul trebuie să fie o soluție viabilă care să țină cont de interesele companiei și ale angajaților”, a spus un purtător de cuvânt, refuzând să comenteze în mod special speculațiile cu privire la o ofertă.
Companiile chineze sunt îngrijorate de modul în care ar fi primite de sindicatele germane, care dețin jumătate din locurile în consiliile consultative ale companiilor germane și caută garanții de anvergură privind locația și locurile de muncă.
Stephan Soldanski, un reprezentant al sindicatului din Osnabrück, a declarat că lucrătorii de la fabrică nu ar avea nimic împotriva producției pentru unul dintre partenerii Volkswagen din China.
„Mi-aș putea imagina că vom produce ceva pentru un joint venture din China… dar sub logo-ul VW și conform standardelor VW. Aceasta este condiția cheie”, a spus el.
Un purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe a declarat că companiile care doresc să investească în Germania ar trebui să aibă voie să facă acest lucru.
„China a introdus o serie de măsuri de deschidere pentru a crea noi oportunități de afaceri pentru companiile străine. Se speră că partea germană va menține, de asemenea, o minte deschisă și va oferi un mediu de afaceri echitabil, just și nediscriminatoriu. pentru ca firmele chineze să investească”, a declarat purtătorul de cuvânt într-o declarație pentru Reuters.
Sursa care cunoaște gândirea guvernului chinez și care a vorbit cu Reuters sub condiția anonimatului din cauza sensibilității problemei, a refuzat să numească anumiți potențiali investitori.
Vânzarea fabricilor ar putea fi mai ieftină pentru VW decât închiderea totală a fabricilor, a spus un bancher familiarizat cu problema, adăugând că acestea ar putea aduce 100 de milioane de euro-300 de milioane de euro fiecare.
Mulți producători de mașini chinezi caută locații pentru fabrici în Europa, a doua cea mai mare piață de vehicule electrice din lume, pentru a eluda tarifele impuse de Comisia Europeană anul trecut pentru a contracara ceea ce a spus că sunt subvenții neloiale în China.
Majoritatea au optat până acum să construiască noi fabrici în țări cu costuri mai mici, cu sindicate mai slabe, precum BYD în Ungaria și Turcia.
Leapmotor plănuiește producția cu Stellantis în Polonia, iar Chery Auto va începe să producă vehicule electrice anul acesta la o fabrică deținută anterior de Nissan din Spania.
Investitorii chinezi au cercetat deja fabricile din Europa de Vest, potrivit unei surse separate familiarizate cu aceste discuții, inclusiv Ford, și va deschide o nouă fabrică de tablă în Saarlouis în Germania și vrea să preia uzina Audi a Volkswagen din Bruxelles.
Surse au declarat pentru Reuters în noiembrie că Leapmotor ia în considerare utilizarea unei fabrici din Germania pentru producția de vehicule electrice.
De asemenea, Chery a declarat pentru Reuters că analizează diverse opțiuni de producție în Europa și că ar trebui să ia o decizie în acest an.
Directorul său european de top a declarat pentru Reuters în octombrie anul trecut că, deși ar fi mai rapid să cumpere o fabrică existentă, o nouă fabrică i-ar permite lui Chery să construiască la cele mai noi standarde.
În fine, BYD a declarat pentru Reuters că are obiective pe termen lung în Europa, care sunt în mare măsură independente de politica națională pe termen scurt.