Echipa CNIR a monitorizat lucrările din zona orașului Târgu Secuiesc, județul Covasna, stadiul fiind următorul :
• 𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐠𝐞𝐨𝐭𝐞𝐡𝐧𝐢𝐜 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐦𝐨𝐛𝐢𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭𝐞 𝟓 𝐮𝐭𝐢𝐥𝐚𝐣𝐞 𝐝𝐞 𝐟𝐨𝐫𝐚𝐣;
• 𝐏𝐫𝐞𝐬𝐭𝐚𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐚 𝐞𝐟𝐞𝐜𝐭𝐮𝐚𝐭 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟑𝟎𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐭𝐫𝐢 𝐥𝐢𝐧𝐢𝐚𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐟𝐨𝐫𝐚𝐣𝐞 𝐠𝐞𝐨𝐭𝐞𝐡𝐧𝐢𝐜𝐞;
• Toate cele 5 echipamente sunt localizate, în prezent, județul Covasna;
Lungimea estimată a traseului care se desfășoară în județele Brașov, Covasna și Bacău este de 162,5 kilometri.
Contractul are o valoare de 81 milioane lei (fără TVA), iar prestatorul, Consitrans SRL, trebuie să predea următoarele documente :
• Studiu și Proiect Geotehnic
• Studiu Topografic
• Studiu Arheologic
• Documentația de mediu (Acord de Mediu)
• Studiu de Fezabilitate final
În ceea ce privește traseul Autostrăzii A13 în zona localității Hărman, județul Brașov, o autoritate națională a ridicat problema reevaluării și reproiectării traseului pentru respectiva zonă, explică cei de la CNIR.
Potrivit lor, conducerea Companiei Naționale de Investiții Rutiere este în legătură cu autoritățile implicate, iar după primirea tuturor informațiilor și clarificarea situației, în colaborare cu autoritățile locale, va fi în măsură să prezinte propunerile privind corecțiile de traseu în zona menționată.
În decembrie 2024, proiectul A13 Braşov – Bacău a fost predat la CNIR în vederea finalizării studiului de fezabilitate, a transmis atunci secretarul de stat în Transporturi Gabriel Bunduc.
Acesta adăuga că noul proiectant Consitrans „şi-a probat seriozitatea şi profesionalismul pe A7 Autostrada Moldovei”, unde atât proiectarea, cât şi execuția lucrărilor se desfăşoară „în ritm alert”, în conformitate cu calendarul strâns asumat prin PNRR.
Durata contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate la A13 Brașov – Bacău este de 24 de luni, realizarea propriu-zisă a SF-ului fiind începută în septembrie 2024, preciza Bunduc.
Sectorul Brașov – Bacău al Autostrăzii A13 se va conecta cu viitoarea Autostrada Sibiu – Făgăraș – Brașov printr-un nod de mare viteză în zona localității Codlea, iar în zona Bacăului, la Răcăciuni cu Autostrada Moldovei A7.
Proiectul face parte din coridorul de conectivitate ,,Carpatia” și este inclus în Planul Investițional al României 2021 – 2030.