Directorii companiilor europene de top sunt plătiţi de 100 de ori mai mult decât angajaţii cu un salariu mediu (analiză)

Directorii executivi ai companiilor de top din Europa sunt plătiţi de peste 100 de ori mai mult decât angajaţii cu un salariu mediu, arată o analiză a Institutului Sindical European, publicată joi.
AGERPRES - joi, 16 ian. 2025, 14:39
Directorii companiilor europene de top sunt plătiţi de 100 de ori mai mult decât angajaţii cu un salariu mediu (analiză)

Potrivit sursei citate, între un salariu de bază mediu de 1,571 milioane de euro şi bonusuri de până la 200% din salariu, directorii executivi ai primelor 100 de companii din Europa au primit, în medie, o remuneraţie de 4,147 milioane de euro, anul trecut, în comparaţie cu 37.863 de euro pentru un lucrător cu normă întreagă, scrie Agerpres.

„Aceste constatări reies în ajunul Reuniunii anuale a elitei la nivel mondial la Summitul de la Davos, iar Confederaţia Europeană a Sindicatelor (ETUC) avertizează că decalajul mare de resurse dăunează atât economiei, cât şi democraţiei. Salariile scăzute au exacerbat deficitul de forţă de muncă în Europa, aşa cum arată un studiu, potrivit căruia industriile cărora le este cel mai greu să recruteze lucrători plătesc în medie cu 9% mai puţin decât cele mai puţin afectate de această dificultate. Cercetările arată, de asemenea, că oamenii care sunt nemulţumiţi de salariu şi de condiţiile lor de muncă şi au un cuvânt prea mic de spus în privinţa locului de muncă sunt mai predispuşi să-şi piardă încrederea în instituţiile democratice. De aceea, este urgent să creştem numărul de lucrători acoperiţi de contractele colective de muncă, căci s-a dovedit că astfel creşte calitatea locurilor de muncă şi se reduc inegalităţile de bunăstare”, se menţionează în analiză.

Conform Directivei UE privind salariul minim, statele-membre trebuie să elaboreze în acest an un Plan de acţiune privind modul în care intenţionează să promoveze negocierile colective şi să se asigure că cel puţin 80% din forţa de muncă este acoperită de acorduri colective.

În acelaşi timp, ETUC cere Comisiei Europene să folosească revizuirea Directivelor privind achiziţiile publice pentru a se asigura că doar companiile care respectă drepturile de negociere colectivă sunt eligibile pentru a primi contracte.

„Diferenţa obscenă de salariu între CEO şi lucrător arată că trebuie urgent să reechilibrăm economia prin creşterea numărului de lucrători care beneficiază de salarii negociate colectiv. Un salariu mai echitabil va stimula competitivitatea, ajutând la eliminarea penuriei de forţă de muncă din Europa şi va garanta că mai mulţi bani se întorc în economie, în loc să fie depozitaţi în conturi offshore. Reducerea inegalităţii de bunăstare şi creşterea calităţii locurilor de muncă ar fi şi cel mai eficient răspuns la ameninţarea la adresa democraţiei reprezentată de extrema-dreapta populistă. Trebuie doar să ne uităm la evenimentele din Washington DC de săptămâna viitoare pentru a vedea consecinţele captării corporative. De aceea îi invit pe directorii companiilor care se adună la Davos să se oprească din mângâierile în bărbie, să pună jos tartinele şi să se alăture sindicatelor la masa de negocieri în tradiţia europeană a dialogului social”, a declarat, într-un comunicat de presă, secretarul general al ETUC, Esther Lynch.

Te-ar mai putea interesa și
FAN Courier a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1,38 de miliarde de lei anul trecut. Compania a bugetat 40 de milioane de euro pentru investițiile din acest an
FAN Courier a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1,38 de miliarde de lei anul trecut. Compania a bugetat 40 de milioane ...
FAN Courier a încheiat anul 2024 cu afaceri de 1,385 de miliarde de lei (aproximativ 280 de milioane de euro), în creștere cu 12,5% față de anul anterior, informează societatea prin intermediul......
Consiliul Concurenței analizează preluarea de către Romcim a două stații de betonare ale BCC Agregate Betoane
Consiliul Concurenței analizează preluarea de către Romcim a două stații de betonare ale BCC Agregate Betoane
Consiliul Concurenţei analizează tranzacția prin care Romcim S.A. intenționează să preia două unități de producere ...
Sindicaliștii de la Metrou vor protesta săptămâna viitoare în fața Guvernului, urmând după aceea greva japoneză și greva de exces de zel din cauza ordonanței trenuleț
Sindicaliștii de la Metrou vor protesta săptămâna viitoare în fața Guvernului, urmând după aceea greva japoneză ...
Sindicaliştii de la Metrou vor picheta Ministerul Finanţelor şi vor manifesta în faţa Guvernului săptămâna viitoare ...
Garsoniera de 27 mp și un sfert de milion de euro din Cluj-Napoca. Cum arată și unde e
Garsoniera de 27 mp și un sfert de milion de euro din Cluj-Napoca. Cum arată și unde e
O garsonieră din centrul orașului Cluj-Napoca poate candida la titlul de cea mai scumpă locuință din România. Garsoniera ...