Cifra este menţionată într-o serie de documente publicate marţi care dezvăluie răspunsurile Google la întrebările venite de la autoritatea bursieră americană (U.S. Securities and Exchange Commission – SEC). Rugat să ofere mai multe detalii cu privire la planurile sale referitoare la sumele pe care le-a strâns peste hotare, Google a dezvăluit că 20 până la 30 de miliarde de dolari sunt alocate special pentru achiziţionarea de companii străine şi tehnologii din afara SUA. Grupul american nu a oferit un interval de timp pentru finalizarea tranzacţiilor şi nici nu a menţionat vreun posibil candidat.
Deşi corespondenţa datează din urmă cu cinci luni, SEC nu a dezvăluit-o decât abia marţi.
În ultimul deceniu, Google a cheltuit aproximativ 27 de miliarde de dolari pentru cumpărarea altor companii, în special din SUA. Cea mai mare achiziţie a sa a fost preluarea producătorului de telefoane mobile Motorola Mobile pentru 12,4 miliarde de dolari, tranzacţie încheiată în urmă cu doi ani. În prezent, Google este în mijlocul procesului de vânzare a Motorola către producătorul chinez de PC-uri Lenovo Group pentru 2,9 miliarde de dolari.
Majoritatea veniturilor Google vin din afara SUA. La sfârşitul lunii martie rezervele de lichidităţi ţinute de Google peste hotare se ridicau la 34,5 miliarde de dolari, la care se adaugă alte 25 de miliarde de dolari păstrate în SUA.
La fel ca şi alte mari companii din sectorul tehnologiei, Google este criticat pentru că îşi ţine lichidităţile peste hotare în ideea de a evita plata taxelor în SUA. De asemenea, politicienii din Marea Britanie şi Franţa au criticat şi ei Google pentru că evită să plătească taxe în ţările lor prin înregistrarea veniturilor în Irlanda, unde taxele plătite de companii sunt mai mici.