Lituania a redevenit acţionar majoritar la compania naţională de distribuţie a gazelor naturale

Statul lituanian a redevenit acţionar majoritar la compania lituaniană de distribuţie a gazelor naturale Lietuvos Dujos, după ce a preluat miercuri participaţia de 38,9% deţinută de grupul german EON, transmite AFP.
Economica.net - mie, 21 mai 2014, 16:36
Lituania a redevenit acţionar majoritar la compania naţională de distribuţie a gazelor naturale

Înaintea acestei tranzacţii, statul lituanian controla 17,7% din acţiunile Lietuvos Dujos, în timp ce Gazprom avea o participaţie de 37,1% iar grupul german EON deţinea un pachet de 38,9% din acţiuni.

‘Această tranzacţie de 147 milioane de euro creşte şansele ca Lituania să obţină independenţa energetică şi să protejeze interesele consumatorilor’, a declarat ministrul de Finanţe din Lituania, Rimantas Sadzius.

După preluarea acţiunilor EON, statul lituanian va deţine 56,6% din acţiunile Lietuvos Dujos faţă de 37,1% în cazul Gazprom. Recent grupul rus a acceptat să acorde Lituaniei o reducere semnificativă a preţului gazelor naturale, fără a preciza care este valoarea acestei reduceri.

Compania rusească Gazprom, pe care un lung diferend pentru preţul gazelor a opus-o Guvernului lituanian, este unicul furnizor de gaze al Lituaniei, fostă republică sovietică, devenită în 2004 membră a Uniunii Europene şi a NATO.

Pentru a-şi diversifica sursele de aprovizionare, Lituania vrea să finalizeze în acest an construirea pe litoralul Mării Baltice a unui terminal de gaze naturale lichefiate GNL/LNG şi caută furnizori.

Contractul încheiat miercuri prevede şi achiziţionarea de către statul lituanian a participaţie de 11,8% din acţiunile distribuitorului lituanian de electricitate LESTO deţinută de grupul german EON.

Te-ar mai putea interesa și
Prima anvelopă de iarnă din lume. Nouă decenii de la Nokian Kelirengas
Prima anvelopă de iarnă din lume. Nouă decenii de la Nokian Kelirengas
Nokian Tyres evocă trecerea a 90 de ani de la debutul primei anvelope de iarnă din lume. Kelirengas și Hakkapeliitta, două inovații care au schimbat modul de deplasare al vehiculelor....
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni platnici
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie ...
Ratingul de ţară al acordat României de agenția S&P lobal, de BBB-/A3, este "o dovadă a stabilităţii economice la ...
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), Friedrich Merz, a promis sâmbătă că ţara sa va avea un rol mai ...
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ani de producătorii din China
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ...
Perspectivele pentru exporturile de aluminiu românesc cât şi european pe piaţa nord-americană, dominată în ultimii ...