‘Am verificat şi toate tranzacţiile sunt în conformitate cu reglementările şi legislaţia din Franţa şi din Europa. Niciuna nu a fost încălcată’, a afirmat vineri Noyer. Acesta a adăugat că monitorizează cu atenţie riscurile legate de investigaţia autorităţilor din SUA, care ar putea costa o amendă de câteva miliarde de dolari şi ar afecta semnificativ reputaţia băncii franceze pe una din pieţele sale în creştere.
Suma de cinci miliarde de dolari este cinci ori mare decât cea anunţată de BNP Paribas că a pus-o deoparte pentru potenţiala amendă şi reprezintă aproximativ 75% din profitul net de 4,8 miliarde de dolari înregistrat anul trecut de banca franceză. De asemenea, este mult mai mare decât amenda de 2,6 miliarde de dolari pe care a acceptat să o plătească grupul elveţian Credit Suisse AG pentru că a favorizat evaziunea fiscală.
‘Evident, suntem foarte concentraţi spre riscurile legate de ceea ce ar putea fi un eveniment în jurisprudenţa americană’, a răspuns Christian Noyer, când a fost rugat să comenteze situaţia BNP Paribas. Referindu-se la riscurile cu care se confruntă băncile în privinţa reglementărilor din SUA, oficialul a declarat că autorităţile de reglementare din Franţa nu au găsit nicio dovadă că au fost încălcate reglementările ONU sau cele franceze.
În general, băncile europene sunt vigilente în privinţa reglementărilor din SUA referitoare la tranzacţiile în dolari, chiar şi cele efectuate de firmele din afara SUA.
America de Nord este o parte esenţială a strategiei BNP de a-şi majora profiturile în afara Europei. Până în 2016, banca vrea să obţină 12% din venituri din această regiune, faţă de 10% în 2013.
BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa, este acuzată de încălcarea sancţiunilor economice aplicate de Statele Unite mai multor ţări, printre care Sudan, Cuba şi Iran, şi ar putea fi obligată să plătească o amendă de peste cinci miliarde de dolari, cea mai mare sancţiune impusă vreodată, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.