Germanii se vor putea pensiona la 63 de ani

Camera inferioară a Parlamentului german (Bundestag) a adoptat vineri, cu 460 voturi pentru şi 64 împotrivă, o importantă reformă a pensiilor care scade vârsta de pensionare la 63 de ani pentru unii cetăţeni, în pofida avertismentelor lansate de economişti că această măsură ar putea dăuna economiei, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 23 mai 2014, 15:24
Germanii se vor putea pensiona la 63 de ani

Guvernul precedent de coaliţie dintre conservatori şi social-democraţi a convenit în 2007 să ridice progresiv vârsta oficială de pensionare la 67 de ani de la 65, între 2012 şi 2029, pentru ca ulterior să se renunţe la acest plan şi să se ajungă la un acord pentru scăderea acestei vârste, la solicitarea SPD, în cursul negocierilor pentru actuala coaliţie, anul trecut.

Noul proiect legislativ a fost adoptat fără probleme de deputaţi, datorită largii majorităţi de care se bucură conservatorii Angelei Merkel şi SPD.

Scăderea vârstei de pensionare a fost unul din proiectele favorite ale SPD, cu toate că o serie de economişti au avertizat că Germania, cu populaţia sa îmbătrânită şi lipsa sa de mână de lucru calificată, ar putea să sufere de pe urma unei astfel de măsuri.

Potrivit Eurostat, germanii lucrează mai mult decât grecii, spaniolii şi francezii, ieşind la pensie după o medie de 37 ani şi jumătate de muncă. În UE, această medie este de 35 de ani. Dar noua reformă a pensiilor a ridicat semne de întrebare, în contextul în care Germania le-a cerut colegelor sale din zona euro să facă sacrificii economice.

Conform noilor planuri, unii germani se vor putea pensiona din iulie obţinând pensia completă chiar dacă au doar 63 de ani, în cazul în care au lucrat timp de 45 de ani. Se pot pensiona mai devreme şi cei care au fost şomeri o scurtă perioadă de timp, dar, de exemplu, nu va fi posibil ca un contribuabil să înceteze lucrul la 61 de ani, să ceară ajutor de şomaj timp de doi ani şi apoi să se pensioneze la 63.

Per total, se estimează că această măsură va costa circa 900 miliarde de euro în 2014, pentru a ajunge la 3,1 miliarde de euro pe an în 2030.

În plus, circa 9,5 milioane de mame sau taţi ai căror copii s-au născut înainte de 1992 vor beneficia de alocaţii mai mari, măsură ce va costa 6,7 miliarde de euro pe an şi se va plăti din contribuţiile de asigurări sociale.

Vor exista noi reguli şi pentru cei care ies la pensie mai devreme din motive de sănătate, iar aceste măsuri vor costa 100 de milioane de euro în anul curent, crescând la 2,1 miliarde de euro în 2030.

 

Te-ar mai putea interesa și
Dr. Valentin Filip: „Superpolitik, o carte despre ordonarea, dezordonarea sau reordonarea lumii”
Dr. Valentin Filip: „Superpolitik, o carte despre ordonarea, dezordonarea sau reordonarea lumii”
Cartea „Superpolitik – Superpolitica: Triumf și eșec strategic – conducători, mari ambiții de putere și logica legitimității în ordinea statelor și în relațiile internaționale”,......
Bătaie între 20 de muncitori români și albanezi pe șantierul stadionului Camp Nou al echipei FC Barcelona. Șase dintre ei au ajuns la spital
Bătaie între 20 de muncitori români și albanezi pe șantierul stadionului Camp Nou al echipei FC Barcelona. Șase dintre ...
În cursul zilei de vineri, aproximativ 20 de bărbați s-au bătut pe șantierul stadionului din Barcelona, iar șase dintre ...
Prima anvelopă de iarnă din lume. Nouă decenii de la Nokian Kelirengas
Prima anvelopă de iarnă din lume. Nouă decenii de la Nokian Kelirengas
Nokian Tyres evocă trecerea a 90 de ani de la debutul primei anvelope de iarnă din lume. Kelirengas și Hakkapeliitta, ...
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni platnici
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie ...
Ratingul de ţară al acordat României de agenția S&P lobal, de BBB-/A3, este "o dovadă a stabilităţii economice la ...