Comisionul anual ar urma să fie plătit în data de 1 iulie a fiecărui an.
Într-un comunicat de presă, BCE a estimat la 260 milioane de euro în 2015 costurile presupuse de noul său rol de autoritatea de supraveghere bancară în Europa, pe care al urma să-l preia din luna noiembrie. Din cele 260 de milioane de euro, costurile cu personalul ar urma să reprezinte 60%, costurile cu clădirile alte 10% iar restul de 30% ar urma să acopere alte cheltuieli precum călătoriile, consultanţa şi serviciile de IT.
Potrivit BCE, deşi costurile exacte vor putea fi confirmate abia în 2015, ‘o analiză preliminară arată că pentru 2015 costurile anuale pentru banca supervizată direct variază între 150.000 de euro şi 15 milioane de euro’. Cu toate acestea, potrivit calculelor BCE, majoritatea băncilor supervizate direct ar urma să plătească o sumă cuprinsă între 700.000 şi două milioane de euro.
În conformitate cu Mecanismul Unic de Supraveghere Bancară, BCE va superviza în mod direct un număr de aproximativ 130 de bănci din zona euro considerate de importanţă sistemică, cu active de peste 30 de miliarde de euro. Băncile mai mici vor rămâne sub supravegherea autorităţilor naţionale de supraveghere bancară.