Piaţa de leasing financiar a înregistrat contracte noi în valoare de 310 milioane euro, în T1 2014

Piaţa de leasing financiar din România a înregistrat un volum total de finanţări noi în valoare de 310 milioane euro, în trimestrul unu 2014, în creştere cu 28% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, au anunţat, marţi, reprezentanţi ai Asociaţiei Societăţilor Financiare din România (ALB), într-un comunicat remis AGERPRES.
Economica.net - mar, 27 mai 2014, 12:48
Piaţa de leasing financiar a înregistrat contracte noi în valoare de 310 milioane euro, în T1 2014

Distribuţia pe tipuri de active finanţate a fost de 78% (242 milioane euro) la autoturisme şi vehicule comerciale, 19% (59 milioane euro) la echipamente şi 3% (9 milioane euro) pe segmentul imobiliar.

Finanţarea mijloacelor de transport a crescut 7%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, cu un avans de 15% în finanţarea vehiculelor comerciale grele în detrimentul finanţării vehiculelor comerciale uşoare, unde scăderea fost de 3% faţă de finele trimestrului unu al anului 2013.

Autoturismele au avut o pondere de 46% din totalul volumului nou finanţat în domeniul vehiculelor.

‘Evoluţia economiei din primele trei luni ale acestui an a influenţat pozitiv performanţa industriei de leasing, care a resimţit o consolidare de 28% în primul trimestru din 2014, faţă de acelaşi interval al anului trecut, după o perioadă prelungită de stagnări şi scăderi. În acest context, dacă previziunile de creştere economică vor fi confirmate şi spre finalul anului, trendul de recuperare al pieţei de leasing ar putea atinge cea mai bună creştere din ultimii patru ani. Leasingul este un barometru exact al evoluţiei economiei, rezultatele industriei fiind direct influenţate de performanţa acesteia în ansamblu, iar de regulă, 1 punct de creştere procentuală în PIB implică între 6 şi 8 puncte procentuale de creştere în piaţa de leasing, această corelaţie fiind confirmată de rezultatele primului trimestru’, arată Felix Daniliuc, preşedintele ALB.

În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2013, primul trimestru al anului 2014 a înregistrat o creştere a finanţării echipamentelor agricole, de la 17% la 24%, în trend similar cu finanţarea echipamentelor destinate industriei de prelucrare a lemnului (creştere de la 6% la 8%) şi cu finanţarea industriei alimentare (creştere de la 2% la 6%).

Ponderea finanţării echipamentelor destinate altor industrii a fost în scădere în sectorul construcţiilor, de la 18% la 15%, industria metalurgică, de la 7%, la 6% şi în domeniul energiei, de la 24% la 6%.

Clienţii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (97%) din totalul finanţărilor, în creştere cu 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013. Majoritatea persoanelor juridice care apelează la leasing financiar ca sursă de finanţare a achiziţiilor necesare activităţii lor economice sunt din sectorul IMM.

Durata de finanţare cea mai des întâlnită a fost de 4-5 ani (30%), urmată de 3-4 ani (24%), 2-3 ani (18%), 5-7 ani (12%), 1-2 ani (9%), 1 an (4%) şi 7-15 ani (3%).

Cea mai mare cotă de piaţă este înregistrată de firmele de leasing financiar subsidiare ale băncilor, cu 66% din total, urmate de cele captive producătorilor cu 21% şi de companiile de leasing financiar independente, cu 13%.

ALB reprezintă 89% din piaţa de leasing financiar din România.

ALB este membră a Federaţiei Europene a Asociaţiilor Societăţilor de Leasing – Leaseurope şi coordonează Grupul de lucru CEE al Leaseurope prin Secretarul General.

Te-ar mai putea interesa și
Deși România mai are la dispoziție doar 63% din volumul de gaze depozitat, Burduja, ministrul Energiei, spune că nu sunt probleme
Deși România mai are la dispoziție doar 63% din volumul de gaze depozitat, Burduja, ministrul Energiei, spune că nu sunt ...
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a afirmat că nu există riscul ca rezervele de gaze ale României pentru iarnă să fie insuficiente. Fără să-l numească, Burduja îl acuză pe Călin......
Calea ferată, neimportantă pentru autorități. Doar 633 km din 10.611 modernizați în 35 de ani
Calea ferată, neimportantă pentru autorități. Doar 633 km din 10.611 modernizați în 35 de ani
Situația căilor ferate din România nu bună, dacă este să privim câți kilometri au fost modernizați după Revoluție, ...
Transnistria: Situația devine critică. Lipsa gazului rusesc creează mari probleme pentru regiunea separatistă
Transnistria: Situația devine critică. Lipsa gazului rusesc creează mari probleme pentru regiunea separatistă
Peste 51.000 de gospodării din Transnistria au rămas fără gaz, iar 1.500 de blocuri de locuinţe nu au căldură şi ...
Nesiguranță, dar optimism în Europa, în legătură cu tarifele ce vor fi impuse de Trump
Nesiguranță, dar optimism în Europa, în legătură cu tarifele ce vor fi impuse de Trump
Piețele europene s-au închis luni în creștere, deoarece optimismul investitorilor a fost alimentat de un raport care ...