Planul de management pentru plaja Sulina, în faza de avizare interministerială

Planul de management al obiectivului 'Amenajare plajă Sulina' se află în faza finală de avizare interministerială, iar aplicarea măsurilor de conservare a speciilor de floră sălbatică va scoate România de sub infringement în acest caz, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul de stat în Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice Anne-Marie Jugănaru.
Economica.net - mar, 27 mai 2014, 19:49
Planul de management pentru plaja Sulina, în faza de avizare interministerială

‘Un subiect la care suntem extrem de atenţi şi pe care încercăm să-l rezolvăm cât mai rapid este cel de la Sulina. În cazul Sulina, Consiliul Judeţean Tulcea, împreună cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, trebuie să desfăşoare o acţiune de cartare, inclusiv a zonei aflate sub ameninţarea infringementului, în vederea stabilirii cu exactitate a distribuţiei speciilor de floră sălbatică. Aici ocrotim cu precădere volbura de nisip. Planul de management se află în faza finală de avizare interministerială, iar aplicarea măsurilor de conservare a acestor specii va duce cu siguranţă la îndepărtarea ameninţării de infringement (…)’, a explicat Jugănaru.

La jumătatea lunii ianuarie 2014, Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea anunţa că va scoate la licitaţie, cel mai târziu în luna februarie, lucrările de realizare a studiului de fezabilitate pentru evaluarea adecvată a obiectivului ‘Amenajare plajă Sulina’, conform programului de conformare ex-post a proiectului, astfel încât procedura de infringement impusă României de Comisia Europeană pe această temă să fie stinsă.

Studiul de fezabilitate, a cărui realizare a fost aprobată la finele anului trecut şi de consilierii judeţeni, vizează inclusiv evaluarea ecosistemelor situate pe coasta Mării Negre de la Sulina la Gura Portiţei.

Preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, declara că evaluarea adecvată a obiectivului ‘Amenajare plajă Sulina’ se va încheia cel mai devreme în toamna acestui an, astfel încât acesta să răspundă cerinţelor europene în domeniu.

Pe data de 5 mai 2010, Comisia Europeană /CE/ a transmis României un prim avertisment în legătură cu aplicarea defectuoasă a legislaţiei europene privind protecţia mediului în cazul proiectului autorităţilor tulcene. Comisia a descoperit, la acea vreme, deficienţe în privinţa studiului de impact asupra mediului, ce ar fi putut conduce la posibile efecte negative.

În 2011, pe 27 ianuarie, forul european a trimis autorităţilor de la Bucureşti un aviz motivat în care cerea statului român să se ocupe de ‘aspectele necorespunzătoare’ de mediu din Delta Dunării, după ce specialiştii Comisiei au constatat deficienţe în studiul de impact asupra mediului elaborat în scopul evaluării potenţialelor efecte negative ale proiectului de amenajare a plajei din Sulina asupra habitatelor şi speciilor locale de păsări.

Conform CE, proiectul a avut deja un impact negativ asupra unei specii endemice (Centaurea pontica) protejată în temeiul directivei Habitate şi asupra unui habitat protejat (pajişti sărăturate mediteraneene), autorităţile române susţinând însă că investiţia nu afectează major zona.

Contractul privind amenajarea plajei din oraşul Sulina a fost semnat în luna octombrie a anului 2009, lucrările în valoare de 8,7 milioane de lei fiind finanţate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Anterior demarării acestora, organizaţiile neguvernamentale au contestat proiectul iniţiat de CJ Tulcea, criticile continuând şi după semnarea contractului de finanţare. În aceste condiţii, studiul de impact al obiectivului a fost refăcut de mai multe ori, iar investiţia, care iniţial acoperea o suprafaţă de 18 hectare, s-a redus la 3,5 hectare.

Plaja din oraşul Sulina este cunoscută ca fiind una dintre zonele de gen sălbatice din România, cu toate că activitatea de plajă se desfăşura în acest perimetru încă de la începutul secolului trecut.

 

Te-ar mai putea interesa și
TeraPlast cumpără activele pentru producția de țevi din PVC și polietilenă ale companiei ungare Wavin
TeraPlast cumpără activele pentru producția de țevi din PVC și polietilenă ale companiei ungare Wavin
Grupul TeraPlast a anunțat achiziția activelor pentru productia de tevi din PVC si PE, detinute de Wavin Ungaria (business-ul de Constructii si Infrastructura al Orbia)....
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini diesel – analiză
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini ...
Deși numărul de mașini noi cu motoare diesel scade în Europa, șase state din zona Central-Estică continentului au raportat ...
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procuratura din Ţările de Jos a anunţat miercuri că nu îi va trimite în judecată pe foştii directori generali ai ...
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Regatul Unit va debloca 225 de milioane de lire sterline (273 de milioane de euro) pentru echipamente militare pentru Ucraina, ...