‘Dacă nu mi se aprobă onorariul nici săptămâna viitoare, îmi voi depune mandatul. Trebuie să apăr această profesie. Nu pot face muncă patriotică’, a spus Borza.
Potrivit acestuia, legislaţia din domeniul insolvenţei prevede onorarii între 3% şi 10% din sumele distribuite creditorilor, iar el, în primul mandat de administrator judiciar al Hidroelectrica, a încasat doar 0,22%.
‘Aceasta spre deosebire de administratorul judiciar de la RAAN, care încasează 4%, şi de cel de la Oltchim, care are 5%’, a completat Borza.
El a mai spus că acest mandat al său va fi mai lung decât primul, care a durat un an, şi mult mai complicat.
‘Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă abia în mai-iunie anul viitor, în principal din cauza litigiilor pe care le avem cu băieţii deştepţi din energie cărora le-am reziliat contractele’, a explicat Borza.
Citeste si: Creditorii Hidroelectrica au amânat stabilirea bonusului de 3,2 milioane de euro pentru Remus Borza
Adunarea Creditorilor Hidroelectrica a decis, în şedinţa de miercuri, amânarea cu o săptămână a votului privind stabilirea unui onorariu de performanţă de 3,2 milioane de euro plus TVA pentru întreaga procedură de insolvenţă a companiei, solicitat de Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Gabriel Dumitraşcu, administratorul special al companiei.
‘Am amânat cu o săptămână discuţia pentru a conveni o unică soluţie optimă care să ne dea confortul că toată procedura de închidere a insolvenţei va fi irevocabilă. Avem nevoie de unanimitate pentru a da un semnal că acţionarii şi creditorii au toată încrederea în administratorul judiciar’, a spus Dumitraşcu.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a convocat, miercuri, Adunarea Generală a Creditorilor, singurul punct de pe ordinea de zi fiind aprobarea unui onorariu de performanţă de 3,2 milioane de euro, la care se va adăuga TVA, pentru întreaga procedură de insolvenţă a companiei, potrivit convocatorului şedinţei, obţinut de AGERPRES.
Hidroelectrica s-a aflat pentru prima dată în insolvenţă în perioada 20 iunie 2012 – 26 iunie 2013.
Euro Insol a încasat bonusul de 2.265.538 euro la ieşirea companiei din insolvenţă în data de 26 iunie 2013.
Citeste si: Hidroelectrica sparge recordul la profit
Curtea de Apel Bucureşti a dispus, la finele lunii februarie 2014, reîntoarcerea companiei în insolvenţă, după ce procesul de închidere a insolvenţei a fost contestat în instanţă.
În şedinţa din 7 mai 2014, creditorii Hidroelectrica au amânat reconfirmarea onorariului de 2.265.538 euro. Totodată, ei au aprobat onorariul fix de 50.000 de euro pe lună plus TVA.
Printre creditorii Hidroelectrica se numără: Ministerul Economiei, Nuclearelectrica, Administraţia Naţională Apele Române, ING, Banca Comercială Română, BRD Groupe Societe Generale, Citi Bank şi Unicredit.