Unii membri ai Consiliului insistă pentru o nouă rezoluţie privind accesul ajutoarelor umanitare în această ţară distrusă de război, dar Rusia s-a opus unui astfel de demers.
Deşi deţinerea preşedinţiei Consiliului de Securitate are în principal conotaţii ceremoniale, ocuparea de către Rusia a acestui post ar putea afecta negocierile în curs cu privire la adoptarea unei noi rezoluţii mult mai ferme la adresa Siriei. Documentul, elaborat de Australia, Luxemburg şi Iordania, ar avea drept obiectiv livrarea de ajutor umanitar transfrontalier fără o autorizare prealabilă din partea guvernului sirian.
Totuşi, Rusia, care este membru permanent cu drept de veto în Consiliul de Securitate şi un aliat-cheie al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, ar putea profita de faptul că deţine temporar preşedinţia acestui organism pentru a încetini procesul de adoptare a rezoluţiei, a declarat Richard Gowen, director asociat la Centrul de Cooperare Internaţională al Universităţii din New York. ‘Nu cred că pot îngropa dezbaterea, dar… ceea ce pot face este să lase lucrurile să treneze’, a declarat Gowan pentru DPA.
În trecut, Rusia a mai profitat de faptul că deţinea preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU pentru a-şi promova punctele de vedere, a explicat Gowan. Totuşi, Moscova nu are pârghiile necesare pentru a bloca total discuţiile în Consiliu, iar faptul că deţine preşedinţia acestui organism ar putea ajuta în fapt ţările occidentale care insistă pentru adoptarea unei rezoluţii. Şi asta pentru că deţinerea preşedinţiei împiedică Rusia să boicoteze reuniunile, aşa cum a făcut-o în trecut.
Însă deţinerea acestei poziţii, care presupune o mai mare vizibilitate, dar şi o mai mare vigilenţă din partea celorlalte state membre, nu va influenţa modul în care acţionează Rusia în consiliul propriu-zis, a spus Gowan. ‘Pe parcursul lunii viitoare, ruşii vor face tot ce le stă în putinţă ca să-şi consolideze privilegiile în calitate de membri (permanenţi) şi nu vor face niciun gest către o mai mare transparenţă. Această atitudine va afecta întrucâtva reputaţia Rusiei la ONU, dar nu-l deranjează pe (ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali) Ciurkin şi cu siguranţă nu-l deranjează pe (preşedintele rus Vladimir) Putin’.
Gary Quinlan, ambasadorul Australiei la ONU, a declarat că ţara sa acţionează în vederea ajungerii la un consens pe tema rezoluţiei. Însă el a spus că textul va fi mult mai dur decât cel al rezoluţiei din februarie, care a condamnat obstrucţionarea de către regimul sirian a livrării ajutoarelor umanitare. Rezoluţia, considerată slabă, nu a reuşit să ducă la o îmbunătăţire a repartizării ajutoarelor umanitare pe teren.
‘Suntem în situaţia în care guvernul Siriei are o strategie militară care vizează în mod direct civilii’, a avertizat Quinlan, adăugând că aproape 90% din ajutorul direcţionat către Siria ajunge în prezent în zonele controlate de guvern