Sosirile în unităţile turistice au crescut cu 4,9%, în primele patru luni din 2014

Sosirile şi înnoptările în unităţile turistice din România au crescut cu 4,9% şi, respectiv, cu 8,8%, în primele patru luni din 2014, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică /INS/.
Economica.net - lun, 02 iun. 2014, 07:46
Sosirile în unităţile turistice au crescut cu 4,9%, în primele patru luni din 2014

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 1,981 milioane, iar înnoptările au totalizat 3,94 milioane.

Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în perioada de referinţă 77,5%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 22,5%, ponderi apropiate de cele din perioada similară a anului trecut.

În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primare turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (79,3% din total turişti străini), iar din aceştia 85% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene. Sosirile în hoteluri deţin o pondere de 75% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare. Faţă de primele patru luni din 2013, sosirile în hoteluri în perioada sunt în creştere cu 5,5%.

Din numărul total de înnoptări, 77,7% reprezintă înnoptările turiştilor români. În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (77,6% din total turişti străini), iar din aceştia 83,7% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Durata medie a şederii a fost de două zile, atât la turiştii români, cât şi la turiştii străini.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în perioada ianuarie – aprilie 2014 a fost de 18,5% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 1,3 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă din 2013. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la hoteluri (23,1%), la pensiuni turistice şi vile turistice (câte 12,8%).

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada analizată de 2,075 milioane, în creştere cu 5,1%. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (93,3%). Din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, 65,4% provin din statele Uniunii Europene. Din statele Uniunii Europene, cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (30,8%), Bulgaria (25,4%), Germania (9,1%), Italia (7,7%), Polonia (4,5%) şi Austria (4,4%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 3,521 milioane, în creştere cu 6,5%, comparativ cu ianuarie-aprilie 2013. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 73,4% din numărul total de plecări.

În luna aprilie 2014, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent atât sosirile cât şi înnoptările în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, au înregistrat creşteri cu 3,7% respectiv cu 10,9%. Comparativ cu luna aprilie 2013, în luna aprilie 2014 la punctele de frontieră s-a înregistrat o creştere atât la sosirile vizitatorilor străini – 11% cât şi la plecările în străinătate ale vizitatorilor români – 12,4%.

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna aprilie 2014 au însumat 553.500. Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în luna aprilie a acestui an 75,4%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 24,6%, ponderi apropiate de cele din luna aprilie 2013.

În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (77,7% din total turişti străini), iar din aceştia 86,3% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene. Sosirile în hoteluri deţin în luna aprilie 2014 o pondere de 74,6% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare. Faţă de luna aprilie 2013, sosirile în hoteluri în luna aprilie 2014 sunt în creştere cu 3,1%.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna aprilie 2014 au însumat 1,142 milioane, în creştere cu 10,9% faţă de cele din luna aprilie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
La ce trebuie să fie atenți consumatorii când cumpără carne. Recomandări ANPC
La ce trebuie să fie atenți consumatorii când cumpără carne. Recomandări ANPC
Consumatorii trebuie să acorde o atenție sporită atunci când achiziționează produse din carne, atât pentru a se asigura de calitatea acestora, cât și pentru a preveni eventuale riscuri......
CNAB a finalizat lucrări de modernizare a infrastructurii aeroportuare pe aeroportul Henri Coandă în valoare de 56,6 milioane de lei
CNAB a finalizat lucrări de modernizare a infrastructurii aeroportuare pe aeroportul Henri Coandă în valoare de 56,6 milioane ...
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a anunțat finalizarea și recepția lucrărilor de modernizare prevăzute ...
S-a semnat contractul de 1,9 miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă
S-a semnat contractul de 1,9 miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă
S.N. Nuclearelectrica și consorțiul internațional Candu Energy Inc. o companie AtkinsRéalis, Ansaldo Nucleare, Canadian ...
Rezerva Federală a SUA estimează un ritm mai redus al scăderii dobânzilor în 2025
Rezerva Federală a SUA estimează un ritm mai redus al scăderii dobânzilor în 2025
Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus miercuri dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual, la un interval cuprins ...