Privatizarea Oltchim: Un consorţiu din China ar urma să depună o ofertă vineri

Consorţiul chinez format din BAOTA Petrochemical şi JUNLUN Petroleum ar urma să depună vineri o ofertă angajantă pentru preluarea combinatului chimic vâlcean Oltchim, a declarat luni, pentru AGERPRES, liderul sindicatului Victoria, Corneliu Cernev.
Economica.net - lun, 02 iun. 2014, 14:15
Privatizarea Oltchim: Un consorţiu din China ar urma să depună o ofertă vineri

‘Din câte am înţeles, o delegaţie de la Oltchim formată din administratorii judiciari, administratorul special şi directorul adjunct au plecat duminică în China pentru a semna un contract de finanţare în valoare de 15 milioane de euro, bani pe care partea chineză îi oferă pentru mărirea capacităţii de producţie şi pentru a deschide noi secţii, oxoalcool, anhidridă ftalică. Am înţeles că miercuri şi domnul ministru Niţă va fi prezent în China, iar vineri, pe 6 iunie, am avea şi o ofertă angajantă din partea concernului chinez pentru preluarea combinatului’, a precizat Cernev.

Oltchim se află în insolvenţă din ianuarie 2013 şi s-a încercat în repetate rânduri privatizarea sa.

Ultimul termen anunţat oficial este cel de 6 iunie. Între timp, situaţia foştilor salariaţi care au fost disponibilizaţi în iunie 2013 şi care au solicitat plăţile compensatorii promise s-a complicat în momentul în care pe fişele lor fiscale au apărut înscrisuri prin care se menţiona că aceste plăţi au fost încasate.

În consecinţă aceştia au protestat în ultimele zile atât în faţa sediului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP), cât şi a Prefecturii pentru a fi lămuriţi cu datele apărute pe aceste fişe.

Reprezentanţii companiilor chineze BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co Ltd şi administratorii judiciari ai Oltchim, RomInsolv şi BDO Business Restructuring, au semnat pe 25 noiembrie 2013, în prezenţa ministrului de atunci al Economiei, Andrei Dominic Gerea, Scrisoarea de intenţie în vederea participării consorţiului chinez la procedura de vânzare a combinatului Oltchim.

Oltchim este cel mai mare agent economic din judeţul Vâlcea şi se află în insolvenţă din ianuarie 2013. La sfârşitul anului trecut, acesta a fost împărţit în două entităţi – Oltchim SPV şi Oltchim.
Oltchim, societate în insolvenţă, va fi privatizată prin extragerea activelor sale viabile. Oltchim are datorii de circa 700 de milioane de euro, dintre care cele mai mari garantate sunt către bănci. Guvernul României, prin ministrul Constantin Niţă şi premierul Victor Ponta, şi-au asumat privatizarea Oltchim către un investitor potent financiar, menţionând că falimentul combinatului nu este o opţiune de luat în calcul. Combinatul vâlcean are 2.300 de angajaţi şi funcţionează la doar 27% din capacitate. În România, în afară de Arpechim, rafinării petroliere mai există  la  Brazi  – Petrom, Petrotel – LukOil şi Petromidia – Rompetrol.

 

Citeşte şi

EXCLUSIV Statul preia rafinăria Arpechim de la Petrom

SIF Transilvania a înfiinţat o companie pentru a cumpăra Oltchim. Analiştii nu dau şanse SIF-urilor

Constantin Niţă exclude varianta falimentului în cazul Oltchim

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...