Ghid de supravieţuire de Crăciun. 10 sfaturi pentru a scăpa basma curată

Dacă nu aţi avut timp să vă puneţi la punct pentru Sărbători, vă prezentăm câteva soluţii "last second".
Nicu Stan - vin, 23 dec. 2011, 06:14

1. Curăţenia de Sărbători pe ultima sută de metri

Prima grijă a unei gospodine este să aibă casa lună de Crăciun. Dacă nu aţi avut timp să vă ocupaţi de treburile gospodăreşti şi să vă dereticaţi locuinţa, mai puteţi apela la serviciile unor firme specializate. Majoritatea însă mai prestează doar până vineri seară.

Dacă aveţi noroc şi mai găsiţi o gospodină de închiriat, tot ce trebuie să faceţi este să plătiţi. Curăţenia pentru un apartament de două camere costă în jur de 300 de lei, pentru un apartament de trei camere preţul creşte cu încă 50 de lei, în timp ce gospodinele cu apartamente de patru camere scot din buzunar 400 de lei. La aceste preţuri se mai adaugă şi TVA.

2. Masa de Crăciun la caserolă

Ca de pe masa de Crăciun să nu lipsească preparatele tradiţionale şi nu aveţi timp să vă ocupaţi de ele, aveţi varianta firmelor de catering. Atenţie, multe astfel de firme onorează doar comenzile făcute din timp. Unele acceptă comenzi cu cel puţin trei zile înainte. Dacă aveţi norocul să găsiţi o firmă de catering care acceptă încă comenzi, preţurile pentru o masă de Crăciun cu tot ce trebuie (sarmale, cârnaţi, caltaboşi, precum şi jumări şi tobă), fără prăjituri costă în jur de 500 de lei pentru o familie. Cozonacul mai costă în jur de 12 lei, 600 de grame.

3. Supermarketurile, soluţia salvatoare

Pentru cea care nu au avut timp să cumpere cadouri pentru cei dragi sau mai au de cumpărat câte ceva pentru masa de Crăciun o pot face până în data de 24, până la orele 18.00 – 19.00, din mai toate hypermarketurile din Capitală.

Se pot face cumpărături chiar şi în ziua de Crăciun, într-un singur loc şi anume la Real Hypermarket, magazinele vor fi deschise între orele 15.00 şi 22.00. Programul tuturor hypermarket-urilor din Capitală, AICI.

4. Restaurantul, soluţia de urgenţă

Firmele de catering v-au refuzat. La supermarket n-aţi ajuns şi totuşi vă doriţi o masă copioasă de Crăciun. Câteva restaurante oferă meniuri pe săturate.

Spre exemplu, la restaurantul La Jăratic meniul de Crăciun costă 200 de lei de persoană. Pentru aceşti bani clienţii vor avea băutură la discreţie, iar meniul va conţine aperitiv, din care nu va lipsi, toba, caltaboşul, piftia, şoriciul sau lebărul, sarmale cu mămăliguţă, pomana porcului, precum şi prăjituri tradiţionale.

La restaurantul Floreal, petrecerea din Ajun costă 80 de lei de persoană, clienţii benficiind de toate produsele tradiţionale.

Villa Rodizio organizează petrecere de Crăciun atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Preţul meniului pentru adulţi este de 85 de lei, iar pentru copii meniul costă 40 de lei.

5. Programul spitalelor

Dacă masa de Crăciun nu v-a picat bine sau, din orice alte motive, aveţi nevoie de asistenţă medicală trebuie să ştiţi, cel puţin în Capitală, ce spitale sunt deschise. Printre spitalele deschise de Sărbători se numără Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca, Sf. Ioan, Sf. Pantelimon, Bagdasar-Arseni, precum şi spitalele pentru copii Grigore Alexandrescu şi M.S. Curie.

6. Dentistul de serviciu

De asemenea, sărbătoarea Naşterii Domnului poate fi stricată de o banală durere de măsea. Stomatologii ştiu asta. „Este zi normală, suntem cabinet stomatologic de urgenţe. Lucrăm chiar şi în ziua de Crăciun”, a spus reprezentantul NeoClinique. Printre cabinetele stomatologice deschise de Crăciun se mai numără şi DentalMed.

7. Unde te distrezi

Cei care nu au stabilit un program de Crăciun şi nici nu au idee cum să petreacă o pot face alegând fie să meargă într-un club, târg de sărbători sau de carte, pot merge la un festival sau pot vizita o expoziţie.

Potrivit ziare.com, în ziua de Crăciun, în Bucureşti vor fi susţinute două concerte, unul în ONX Club- Phelippe & Dj Manda şi unul în clubul Bordello- Lady Marmelade. De asemenea, la Teatrul Masca, în a doua zi de Crăciun, iubitorii de jazz îl pot vedea în concert pe pianistul Mircea Tiberian.

Toată luna decembrie iubitorii de carte sunt aşteptaţi la Cărtureşti Verona. Diverse expoziţii, deschise inclusiv pe 25 decembrie, se găsesc la Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul de Artă Contemporană, Centrul de Introspecţie Vizuală, precum şi la Muzeul Naţional Cotroceni.

Cei care vor să se relaxeze în aer liber o pot face într-un târg de sărbători, cum este cel din sectorul 4 sau cel din Parcul Cişmigiu. Tot aici, în perioada 23-26 decembrie vor avea loc numeroase concerte în cadrul evenimentului cultural „Tradiții de Crăciun și Anul Nou”, organizate de Primăria Municipiului București, prin CreArT- Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București. Cei dornici să petreacă alături de artiști precum Pepe, Nico, Fuego, Nicola, Marcel Pavel, Vasile Șeicaru, Maria Radu, Mihai Mărgineanu sau formațiile Direcția 5, Vunk, Proconsul şi Bere Gratis sunt așteptați la scena amplasată în zona Lacului Cișmigiu, intrarea fiind liberă.

8. Cât te costă să-l aduci acasă pe Moş Crăciun

Odată ce curăţenia este făcută, cadourile cumpărate şi preparatele tradiţionale comandate sau gătite în casă, nu mai rămâne decât să vină Moşul. Pentru a aduce o bucurie în plus celor mici, puteţi apela la serviciile unui Moş Crăciun. „Preţurile pentru ca Moş Crăciun să-ţi treacă pragul în noaptea de Ajun variază între 200 de lei şi 1000 de euro. Pentru o sumă mai mică, veţi avea parte de un Moş Crăciun care va împărţi daruri copiilor şi va răspunde la întrebările acestora, dar nu mai mult de o oră”, spune Ioanid Apostol, moşul de serviciu al site-ului mos-craciun.eu.

9. Coaforul de Crăciun nu prea este căutat

Doamnele nu trebuie să-şi facă probleme că nu vor arăta bine de Crăciun, întrucât saloanele de înfrumuseţare sunt deschise până în ajunul Crăciunului, iar programările nu sunt aşa multe. „Încă se mai fac programări, problema este de Revelion. Pentru Revelion trebuie făcute programări cu cel mult trei zile înainte”, ne-a spus o stilistă. Preţul vizitei la coafor variază între 100 şi 500 de lei, în funcţie de serviciile solicitate.

10. Cei care n-au cumpărat din timp pachete turistice rămân acasă

Marea majoritate a agenţiilor turistice nu mai vând pachete turistice în zilele dinaintea Crăciunului. „Cei care nu şi-au cumpărat un pachet turistic până pe data de 23-24 nu mai au şanse să plece. Nu mai sunt oferte nici pentru străinătate, nici în ţară”, spune Steluţa Năstase, reprezentant Besttourism.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul ...
Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA a tăiat 7,3% in zece zile. Cu toate acestea, cei care investesc în aur și......
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat ...
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 ...