‘Acest proiect l-am prezentat şi Primăriei Capitalei, Grupului de lucru mobilitate care funcţionează în cadrul municipalităţii, încă din februarie 2013, dar edilii refuză să răspundă solicitării noastre de colaborare. Proiectul este marginalizat. El prevede realizarea unei infrastructuri pentru pietoni şi biciclişti, inclusiv pentru persoane cu dizabilităţi prin asigurarea de locuri de parcare pentru maşini, trotuare libere pentru pietoni, piste suficient de late pentru biciclişti’, a explicat Marian Ivan, membru fondator al OPTAR, cu ocazia prezentării.
El a arătat că în Bucureşti ar putea fi trasee de 100 km, reţeaua fiind gândită ‘tip fagure’, pentru a acoperi toată suprafaţa Capitalei, astfel încât oriunde ai fi în Bucureşti să ajungi unde doreşti relativ repede pe o astfel de reţea.
‘Din calculele noastre, jumătate dintre bucureşteni s-ar afla în imediata apropiere, pentru că reţeaua e destul de densă. Laturile ar avea o lungime de 2-2,5 km, se pleacă de la 1,5 km. Circa 25% se află la 500 de metri de o astfel de reţea, cel mai îndepărtat punct nu ar trebui să depăşească un kilometru’, a explicat Ivan, precizând că sunt cinci tipuri de trasee mari.
În prezentare a fost menţionat un traseu de 1.700 metri, între zona Foişor şi Universitate, unde ar putea fi create mai multe locuri de parcare, piste pentru biciclişti, trotuare mai libere.
Reprezentantul OPTAR a spus că pistele pentru biciclişti din proiectul amintit presupun o rearanjare a domeniului public, în momentul de faţă străzile fiind, în opinia sa, prea late.
‘Ne gândim că se pot impune sensuri unice pe mai multe străzi şi se reduc benzile de circulaţie. Pistele vor separa drumul verde de traficul monitorizat şi nu se cheltuie bani pentru stâlpişori, alte materiale, doar se trasează parcări. Important este ca poliţia să patruleze pe aceste trasee’, a completat Marian Ivan.
Potrivit OPTAR, proiectul nu implică prea mari costuri, fiind gândit a se derula pe trei etape, mai ales că el ar fi inclus în strategia de dezvoltare a Bucureştiului pentru finanţare europeană şi este pe lista de finanţare la UE.
Consilierii municipali prezenţi au arătat că un proiect de hotărâre pe această temă a fost votat deja de CGMB, dar mai trebuie votat şi un ghid de proiectare pentru a fi viabil.
Consilierul Silviu Văduva a fost de părere că nu există o viziune sustenabilă pentru pistele de biciclişti şi nici asupra altor proiecte. ‘Pistele existente nu folosesc nimănui’, a afirmat el.
Marian Ivan crede că proiectul adoptat de CGMB privind un sistem de transport cu bicicleta nu acoperă întreg oraşul.
Prin OUG 17/19 aprilie s-a aprobat alocarea a 44.630.000 de lei către bugetul municipiului Bucureşti prin Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice pentru finanţarea proiectului privind implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în centrul Capitalei.