‘În momentul de faţă, artileria trage puternic asupra barajelor separatiştilor, amplasate în jurul localităţii Semionovka. Este vizat şi cartierul Vostocinîi. Aviaţia nu a fost încă angajată, dar se dau lupte crâncene’, citează agenţia de presă menţionată o declaraţie făcută de un reprezentant al rebelilor.
Potrivit acestuia, nicio casă din Semionovka nu a rămas în afara tirurilor de artilerie.’Practic toţi locuitorii au părăsit localitatea, multe case sunt distruse’, a spus el, fără să fie în măsură să indice un bilanţ al victimelor în rândul separatiştilor.
Un alt reprezentant al miliţiilor separatiste a indicat pentru RIA Novosti că tancuri T-64 veneau vineri la prânz din două părţi înspre Slaviansk – din direcţia satului Semionovka şi dinspre oraşul Krasnîi Liman – adăugând că unul din blindate a fost scos din uz de către insurgenţi.
Un grup de separatişti din Doneţk a reuşit vineri să dea jos de pe postament şi să facă să funcţioneze un tanc din al Doilea Război Mondial, o adevărată piesă de muzeu, pe care intenţionează să-l utilizeze în confruntările lor cu trupele guvernamentale.
‘Tancul IS-3 stătea pe un piedestal în centrul satului Konstantinovka (55 km nord de Doneţk). Proiectile de la tunurile D-30, pe care le-am confiscat armatei ucrainene, se potrivesc puştii D-25T, cu care este echipat tancul’, a declarat unul dintre rebeli, indicând că urmează ca blindatul să fie folosit în lupte.
Rebelii din autoproclamata ‘republică populară’ Doneţk mai dispun de câteva transportoare blindate şi vehicule blindate cu şenile, pe care le-au confiscat anterior armatei ucrainene.
Confruntările din estul Ucrainei continuă înainte cu o zi de învestirea noului preşedinte ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, de care Occidentul îşi leagă speranţa că va putea instaura pacea în zonele din sud-est confruntate în prezent cu o insurecţie separatistă.