Şefii companiilor de stat au terminat bugetul cu porci, brazi, maşini şi cadouri

Directorii mai multor companii de stat s-au dat în stambă, cheltuind banii publici pe brazi, porci, maşini şi cadouri pentru copii. Ei au depăşit  astfel fondurile bugetare alocate instituţiilor pe care le conduc.  Ca să-şi acopere găurile, şefii cu pricina au avut tupeul să ceară premierului bani în plus de la buget.
Economica.net - mie, 21 dec. 2011, 16:34

Situaţia şefilor de companii care şi-au depăşit bugetele în 2011 și au cerut o suplimentare a bugetelor a fost discutată în şedinţa de Guvern de astăzi.

Informaţiile financiare prezentate în Executiv legate de companiile pentru care au fost solicitate majorări de buget au indicat depăşiri de cheltuieli inclusiv pentru achiziţionarea de maşini şi echipamente IT, dar şi de brazi, porci şi cadouri pentru copii, destinate angajaţilor din unităţi.

„S-a descoperit că multe dintre cheltuieli au fost efectuate pentru achiziţionarea de maşini, echipamente IT şi alte nebunii, dar şi pentru brazi, porc şi cadouri pentru copii destinate angajaţilor din companii. În urma discuţiei din Guvern s-a stabilit că vor fi aprobate majorări de bugete doar dacă managerii companiilor pot justifica toate cheltuielile, iar în caz contrar vor fi luate măsuri împotriva acestora”, au relatat pentru Mediafax surse participante la şedinţa de miercuri a Cabinetului.

Boc a cerut anchetă. Pe „lista neagră” sunt directori din Ministerul Transporturilor şi al Economiei.

Potrivit acestora, premierul Emil Boc a cerut miniştrilor de resort să analizeze activitatea managerilor companiilor din subordinea ministerelor Transporturilor, Comunicaţiilor şi Economiei, precum şi situaţia economică a unităţilor, după ce i s-au prezentat solicitări de majorare a bugetelor la mai multe dintre aceste societăţi.

Pentru companiile subordonate Ministerului Economiei au fost menţionate Romgaz, Transelectrica şi Transgaz, în timp ce din portofoliul Ministerului Transporturilor au fost nominalizate aproape toate societăţile.

Băsescu vrea să fie daţi afară

Preşedintele Băsescu a anunţat că, miercuri, premierul Emil Boc a respins cerererile de rectificări bugetare pentru acest an ale marilor companii de stat, el precizând că speră ca şeful Guvernului să facă şi „pasul următor”, adică „să-i dea afară” pe managerii care nu au respectat parametrii bugetari.

„Am apreciat foarte mult o măsură pe care prim-ministrul a luat-o astăzi (miercuri, n.r.). Ca de obicei, marile companii au venit, în una din ultimele şedinţe de Guvern de anul acesta, cu rectificarea bugetelor, probabil nu şi-au făcut veniturile, au cheltuit mai mult decât au avut în bugetul iniţial şi aveau nevoie ca Guvernul să le consfiinţească lipsa de responsabilitate a managerilor, să le aprobe noile bugete pe anul acesta, să le justifice, să le acopere faptul că nu şi-au făcut bugetele sau au avut cheltuielei mai mari. (…) Prim-ministrul astăzi în Guvern a respins toate modificările de buget cerând explicaţii asupra motivelor pentru care nu s-au realizat bugetele”, a afirmat Traian Băsescu la RRA.

El a arătat că speră ca prim-ministrul să facă şi pasul următor şi să-i dea afară pe directorii care nu au respectat parametrii bugetari, arătând că aceasta este, în sfârşit, o atitudine corectă.

Potrivit lui Traian Băsescu, directorii acestor companii au crezut că Guvernul va accepta rectificările bugetare.

„Au mizat că se duce ministrul lor în Guvern la prim-ministru care ar spune «Prea bine, treacă meargă, aprobăm noi că nu aţi reuşit să atingeţi parametrii»”, a spus Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că lista acestor companii este destul de lungă, nominalizând Romgaz şi Transgaz, care nu au avut pierderi, dar nu câştigă cât ar trebui.

El a adăugat că speră ca la anul să existe mai multă exigenţă.

Informaţii obţinute de Mediafax relevă că pe agenda şedinţei de miercuri a Guvernului au fost introduse proiecte de hotărâri privind aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli rectificate pe anul 2011 pentru companiile din transporturi (iniţiator Ministerul Transporturilor), pentru compania Romtehnica (iniţiator Ministerul Apărării Naţionale), pentru Regia Autonomă ”Monitorul Oficial” (iniţiator Secretariatul General al Camerei Deputaţilor).

Tot pe agenda şedinţei de miercuri a fost inclus proiectul hotărârii de guvern privind aprobarea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2011 al Societăţii Comerciale de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă ”T.B.R.C.M” (iniţiator Ministerul Muncii).

În şedinţa de săptămâna trecută a Executivului, pe ordinea de zi a fost un proiect pentru modificarea anexelor la hotărârea de guvern privind bugetul pe anul 2011 pentru compania Termoelectrica, iniţiat de Ministerul Economiei.

În şedinţa de miercuri a Guvernului, premierul Emil Boc a cerut conducerii Ministetului Finanţelor să nu accepte sub nicio formă depăşirea plafonului de deficit bugetar de 4,4% din PIB stabilit pentru acest an, oricât de mari ar fi „nevoile unora sau altora”, fără să precizeze însă exact la ce riscuri se referă în acest sens.

„Atrag atenţia Ministerului Finanţelor că deficitul bugetar nu se negociază, ci se respectă. Nu acceptăm sub nicio formă depăşirea plafonului de 4,4% pentru acest an, oricât de mari ar fi nevoile unora sau altora”, a spus Boc.

Surse oficiale au declarat că şi autorităţile publice locale, în special primarii PDL, au primit informaţii că deficitul bugetar se situează la sfârşitul lunii noiembrie la 2,95% din PIB şi exercită presiuni asupra Ministerului Finanţelor pentru a primi mai mulţi bani pe final de an.

Potrivit surselor, problema acestor cereri a fost prezentată de ministru premierului Emil Boc.

Pentru acest an, ţinta de deficit bugetar a fost stabilită la maximum 4,4% din PIB. La sfârşitul lunii octombrie, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 2,4% din PIB, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de rezultatul consemnat la sfârşitul lunii anterioare. Andreea Paul-Vass, consilier economic al premierului, a declarat, marţi, că datele actuale estimative pentru întregul an indică o rată de creştere economică de 1,7% şi un deficit bugetar de 4,1% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele din Sănătate
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele ...
PNL îşi asumă un angajament ferm, că până în 2028 salariile din Educaţie vor ajunge la acelaşi nivel cu cele din Sănătate, a transmis luni preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la o......
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Ministerul Finanţelor a lansat luni seara, în dezbatere, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Programului ...
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat luni, la Kiev, un ajutor suplimentar din partea Germaniei pentru ...
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede ...