Potrivit raportului Comisiei pentru buget, sprijinul financiar acordat României semnalează comunităţii internaţionale sprijinul acordat în continuare politicilor promovate de Guvern şi asigură o rezervă în eventualitatea apariţiei unor şocuri externe. Având în vedere caracterul preventiv şi natura instrumentului care presupune disponibilizarea tranşelor în contul BNR şi utilizarea lor în scopul consolidării rezervei valutare, eventuala decizie de disponibilizare a sumelor împrumutului în cadrul aranjamentului Stand-by de tip preventiv curent nu va avea influenţe asupra bugetului general consolidat.
Măsurile agreate au în vedere elemente de politică fiscală, stimularea absorbţiei fondurilor europene, planificarea investiţiilor publice, sectorul sanitar, reforme în domeniul energiei şi al transportului, piaţa muncii.
Guvernul prin Ministerul Finanţelor Publice susţine proiectul de lege.
Deputata PDL Andreea Paul a afirmat în cadrul dezbaterilor din plen că democrat-liberalii nu vor vota proiectul de lege.
‘Partidul Democrat Liberal nu va vota pentru acest proiect de lege, care ratifică o scrisoare de intenţie cu FMI. Pe de o parte pentru că este caducă, pe de altă parte pentru că la pagina patru spune cu subiect şi predicat că se va încerca implementarea unei reduceri semnificative în a doua jumătate a anului 2014 a CAS, deşi premierul ne promite ferm că se va întâmpla acest lucru, respectiv că se amână angajarea cheltuielilor cu investiţiile şi subvenţiile în anul 2014. Ceea ce s-a şi întâmplat’, a declarat de la tribuna Camerei Deputaţilor deputatul PDL Andreea Paul.
Deputaţii au adoptat proiectul de lege cu 188 voturi pentru, 105 împotrivă şi 18 abţineri. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată.