Acordul va reglementa colaborarea dintre ministerele de resort din cele două ţări în vederea realizării, în comun, pe teritoriul României, a unor proiecte pilot pentru protecţia mediului în vederea reducerii daunelor aduse mediului.
Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice din România urmează să transmită propuneri de proiecte în domeniul schimbărilor climatice şi protecţiei mediului.
Stabilirea listei de domenii şi proiecte ce urmează să fie finanţate în baza acordului semnat joi va fi discutată cu ocazia reuniunii Comisiei mixte constituite în baza Acordului interguvernamental, din acest an.
După verificarea propunerilor de proiecte şi a documentelor conexe acestora, Ministerul Federal pentru Mediu, Conservarea Naturii, Construcţii şi Siguranţă Nucleară din Republica Federală Germania va propune, în funcţie de resursele bugetare existente, oferte concrete de promovare, pentru proiectele selectate în final, de un grup de lucru compus din experţi ai ambelor părţi contractante.
‘Documentul pe care l-am semnat astăzi demonstrează, încă o dată, dorinţa comună de a coopera în vederea îmbunătăţirii calităţii mediului în România şi, mai ales, de a acţiona împreună, având în vedere experienţa de peste 20 de ani în această colaborare, astfel încât să obţinem rezultate concrete. În perioada imediat următoare trebuie să finalizăm cât mai rapid procedurile interne necesare pentru implementarea Acordului şi să constituim grupul de lucru pentru proiectele pilot comune în domeniul politicilor de mediu, inclusiv proiecte pilot privind combaterea schimbărilor climatice’, a declarat Attila Korodi.