Suma pe care o vor plăti băncile în 18 iunie este mult sub plăţile de 10,588 miliarde de euro efectuate de instituţiile financiare săptămâna aceasta şi sub nivelul de 7,5 miliarde de euro estimat de analiştii Reuters.
Banca Centrală Europeană a demarat, în aprilie 2013, a doua operaţiune de refinanţare pe 36 de luni, acordând împrumuturi de 530 de miliarde de euro unui număr de 800 de bănci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor şi a reduce costurile de creditare ale guvernelor.
Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui număr de 523 de bănci împrumuturi pe trei ani, în valoare de 489 de miliarde de euro, la o dobândă de 1%.
Referindu-se la speculaţiile potrivit cărora BCE va furniza băncilor noi credite pe termen lung cu dobânzi reduse, preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat recent că un nou program de tip LTRO (operaţiuni de furnizare de lichidităţi pe termen lung) va fi derulat doar dacă BCE va fi încrezătoare că banii vor ajunge în economia reală şi nu pentru subvenţionarea bilanţurilor băncilor.
Şapte instituţii financiare vor achita, în 18 iunie, suma de 1,692 miliarde de euro, din prima operaţiune de refinanţare, iar alte nouă bănci vor achita 2,02 miliarde de euro din a doua.
BCE a devenit prima mare bancă centrală din lume care a decis să ducă dobânzile la depozitele overnight în teritoriul negativ (minus 0,10%). Practic, băncile comerciale vor plăti pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le deţin.
Preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat că dobânzile BCE nu vor coborî mai mult de nivelul actual.
‘Dobânzile cheie ale BCE vor rămâne la nivelele actuale pentru o perioadă prelungită de timp având în vedere prognoza actuală de inflaţie’, a declarat Draghi.
Acesta a precizat că dobânzile vor începe să crească doar atunci când va reveni şi creşterea economică.