Un cadou neobişnuit: Ban Ki-moon a primit de ziua sa un tort din frunze de coca de la preşedintele Boliviei

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a primit vineri un cadou neobişnuit la împlinirea vârstei de 70 de ani - un tort din frunze de coca oferit de preşedintele Boliviei, Evo Morales, transmite Reuters.
Economica.net - sâm, 14 iun. 2014, 05:37
Un cadou neobişnuit: Ban Ki-moon a primit de ziua sa un tort din frunze de coca de la preşedintele Boliviei

Şeful ONU se află la Santa Cruz, în Bolivia, pentru o reuniune a ţărilor din G77 care va avea loc în weekend, pentru a discuta despre măsurile de reducere a sărăciei.

Coca este folosită pentru a produce cocaină, însă gazda, Evo Morales, un fost cultivator de coca, este un vechi apărător al practicii tradiţionale şi legale de folosire a frunzelor acestei plante pentru ceai, dulciuri şi medicamente. El a mers până într-acolo încât a scos frunze de coca dintr-o pungă mică de plastic în timpul unei reuniuni a ONU împotriva drogurilor la Viena, în 2012, şi a început să le mestece. Localnicii din Anzi mestecă în mod tradiţional frunze de coca pentru a se energiza sau ca antidot la răul de înălţime.

‘Poporul bolivian nu va uita niciodată vizita dvs’, i-a spus vineri Evo Morales lui Ban Ki-moon în faţa a sute de persoane adunate pentru prezentarea tortului şi a unei haine tradiţionale boliviene.

Secretarul general al ONU a mulţumit, însă nu a gustat public din ‘tortul de coca’ şi nici nu a aprobat poziţia lui Morales în legătură cu această plantă controversată.

Convenţia ONU privind Drogurile a interzis frunzele de coca în 1961, împreună cu cocaina, heroina, opiul şi morfina, iar în 2012 Bolivia s-a retras din Convenţie pentru a protesta împotriva interzicerii practicii mestecatului de frunze de coca.

Ulterior, ONU a oferit Boliviei o dispensă specială ce recunoştea această practică tradiţională ca fiind legală în Bolivia, iar această ţară a fost reprimită în Convenţie.

Te-ar mai putea interesa și
Prima anvelopă de iarnă din lume. Nouă decenii de la Nokian Kelirengas
Prima anvelopă de iarnă din lume. Nouă decenii de la Nokian Kelirengas
Nokian Tyres evocă trecerea a 90 de ani de la debutul primei anvelope de iarnă din lume. Kelirengas și Hakkapeliitta, două inovații care au schimbat modul de deplasare al vehiculelor....
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni platnici
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie ...
Ratingul de ţară al acordat României de agenția S&P lobal, de BBB-/A3, este "o dovadă a stabilităţii economice la ...
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), Friedrich Merz, a promis sâmbătă că ţara sa va avea un rol mai ...
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ani de producătorii din China
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ...
Perspectivele pentru exporturile de aluminiu românesc cât şi european pe piaţa nord-americană, dominată în ultimii ...