Vicepreşedintele Comisiei Europene cere să „se închidă poarta” austerităţii

Vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisar pentru Industrie, Antonio Tajani, sfătuieşte ţările europene 'să închidă poarta', programelor de austeritate şi să se concentreze pe promovarea creşterii economice, relatează agenţia EFE.
Economica.net - Dum, 15 iun. 2014, 09:07
Vicepreşedintele Comisiei Europene cere să

‘Sacrificiile fără creştere economică sunt inutile, fac rău. Este important să se închisă poarta austerităţii şi să se lucreze mai mult pentru creştere economică’, a declarat Tajani la Asuncion, Paraguay, ultima sa oprire dintr-o vizită care a cuprins şi Panama şi Argentina.

Comisarul european pentru Industrie şi Antreprenoriat, care va renunţa la funcţie în iulie pentru a intra în Parlamentul European, a subliniat că Vechiul Continent este ‘aproape de finalul crizei’ şi că acum prioritatea trebuie să fie ‘să se lucreze mai mult pentru economia reală’.

Tajani a spus că este imposibil să se reducă datoria publică, care ‘a explodat’ în urnele ţări europene din cauza crizei, dacă nu există creştere, şi, pentru aceasta, a cerut să fie încurajată ‘reindustrializarea’ Europei şi să fie reduse sacrificiile cerute de guverne cetăţenilor.

În acest sens, a menţionat rolul întreprinderilor mici şi mijlocii ca principale surse de locuri de muncă, precum şi importanţa investiţiilor în inovare.

Tajani s-a întâlnit cu preşedintele Paraguay, Horacio Cartes, şi a participat la un forum al antreprenorilor din Paraguay şi al reprezentanţilor a 20 de companii europene, care l-au însoţit în această vizită.

În intervenţia sa, a cerut ca Europa să acorde mai multă atenţie Americii Latine.

‘Nu putem lăsa America Latină Chinei’, a afirmat el.

Într-un interviu ulterior acordat presei, Tajani a explicat că Europa s-a uitat mult la China şi Rusia în trecut, ceea ce nu a fost greşit, dar consideră că trebuie să se orienteze şi spre Africa şi America Latină.

‘Nu putem să lăsăm regiuni competitorilor noştri”, a spus Tajani, menţionând că nu este vorba despre ‘o nouă colonizare’ ci despre consolidarea relaţiilor de prietenie.

‘America Latină agreează o prezenţă mai puternică a companiilor europene’, fiindcă acestea aduc calitate prin produsele lor.

În ceea ce priveşte viitoarea reluare a negocierilor unui acord comercial cu Mercosur, Tajani a spus că Europa aşteaptă să primească oferte de la Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay, ţările din bloc interesate de subiect.

Oficialul european a dat asigurări că Uniunea Europeană vrea să finalizeze discuţiile ‘ cât mai rapid posibil’.

Deşi în ultimele luni unii analişti au afirmat că Argentina era ţara cea mai reticentă la negocieri, Tajani a spus că, în timpul vizitei sale la Buenos Aires, toate persoanele cu care a discutat au fost în favoarea acordului, inclusiv cancelarul Hector Timerman.

Europa negociază, în acelaşi timp, un acord de liber schimb şi cu Statele Unite.

‘Îl vom semna în 2015’, a spus Tajani, precizând că există ‘voinţă politică’ în acest sens.

Acest proces poate ajuta şi negocierilor cu Mercosur, a spus Tajani, deoarece va crea cea mai mare zonă de comerţ liber de pe Planetă, cu reguli comune, un spaţiu din care ţărilor sud-americane nu le-ar plăcea să fie excluse.

Comisarul european s-a referit şi la situaţia din Ucraina, unde au loc confruntări între forţele militare şi separatiştii pro-ruşi.

În opinia sa, Europa nu poate ‘închide poarta Rusiei’, în pofida ‘erorilor’ Moscovei.

‘Poziţia Europei nu coincide cu cea a Statelor Unite’, din cauza prezenţei multor companii europene în Rusia şi pentru că o cantitate de 30% din petrolul şi gazul consumate în Europa provine din această ţară, a punctat Tajani.

‘Este important să fim foarte prudenţi şi să găsim o soluţie diplomatică’ la conflict, a adăugat el.

Te-ar mai putea interesa și
Există un risc la un nivel fără precedent pentru toate afacerile din România pentru securitatea cibernetică. Energia și utilitățile, cele mai atacate companii – Florin Popa, Orange România
Există un risc la un nivel fără precedent pentru toate afacerile din România pentru securitatea cibernetică. Energia ...
Companiile din România se confruntă cu un risc ”la un nivel fără precedent” din punct de vedere al securității cibernetice, pe fondul creșterii numărului de atacuri, dar și al gradului......
Apa minerală românească „din SUA până în Japonia”. Oficial guvernamental: Chiar contribuie la reducerea deficitului comercial
Apa minerală românească „din SUA până în Japonia”. Oficial guvernamental: Chiar contribuie la reducerea ...
Societatea Națională de Ape Minerale (SNAM) a organizat prima sa conferință care a reunit toți stakeholderii din piața ...
Burduja: Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei Europei de gaze ruseşti
Burduja: Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei ...
Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei Europei ...
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Aplicarea Legii privind salariul minim european reduce sărăcia în muncă și protejează puterea de cumpărare
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Aplicarea Legii privind salariul minim european reduce sărăcia în muncă și ...
Aplicarea Legii privind salariul minim european este un pas înainte pentru locuri de muncă mai bine plătite, dar şi pentru ...