101.755 de grupuri de întreprinderi existau în România în 2023, dintre care 96.298 multinaționale

Un număr de 101.755 grupuri de întreprinderi a fost identificat în România, în 2023, din care 5.457 rezidente și 96.298 multinaționale (707 controlate din interior, respectiv 95.591 controlate din străinătate), conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică, scrie Agerpres.
AGERPRES - lun, 31 mart. 2025, 10:51
101.755 de grupuri de întreprinderi existau în România în 2023, dintre care 96.298 multinaționale

Potrivit sursei citate, Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupau primele trei locuri în topul țărilor care controlau subgrupuri de întreprinderi din România. Din totalul grupurilor de întreprinderi multinaționale controlate din străinătate și identificate în România, 15.686 erau controlate de persoane juridice străine, iar 79.905 de persoane fizice străine.

Repartizarea grupurilor de întreprinderi din România pe activități economice, la nivelul secțiunilor CAEN Rev.2, arată că majoritatea acestora își desfășurau activitatea în: secțiunea G – Comerț cu ridicata și cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor (32,3% din totalul grupurilor de întreprinderi); secțiunea F – Construcții (11,6% din total); secțiunea M – Activități profesionale, științifice și tehnice (10,2%); secțiunea C – Industria prelucrătoare (9,2%); secțiunea L – Tranzacții imobiliare (7,8%).

Grupurile de întreprinderi rezidente activau preponderent în cadrul următoarelor domenii: secțiunea G – Comerț cu ridicata și cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor (17,2%); secțiunea F – Construcții (10,9%); secțiunea M – Activități profesionale, științifice și tehnice (10,5%); secțiunea C – Industria prelucrătoare (10,3%); secțiunea S – Alte activități de servicii (9,9%).

Conform unui comunicat al INS, în România, în anul 2023, 29,9% din numărul total de salariați din întreprinderile active și-au desfășurat activitatea în întreprinderi ce făceau parte din grupuri multinaționale controlate din străinătate, iar 22% activau în grupurile de întreprinderi multinaționale controlate din primele 10 țări.

‘Raportat la ponderea numărului de salariați, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franța și Statele Unite ale Americii. Rezultatele anului 2023 indică faptul că, în funcție de ponderea numărului de salariați, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (18,9%), pe locul doi sunt cele controlate din Franța (10,8%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Statele Unite ale Americii (9,2%)’, se menționează în comunicat.

În funcție de ponderea numărului de salariați în total grupuri de întreprinderi multinaționale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predominau în secțiunea C – Industria prelucrătoare (9,5%), în secțiunea G – Comerț cu ridicata și cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor (3,5%) și în M – Activități profesionale, științifice și tehnice (3,2%).

În privința subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franța, 4,2% din salariați se regăseau în secțiunea C – Industria prelucrătoare, 2,1% se regăsesc în secțiunea G – Comerț cu ridicata și cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor, iar 1,5% în secțiunea J – Informații și comunicații.

Subgrupurile de întreprinderi controlate din Statele Unite ale Americii aveau cei mai mulți salariați în secțiunea C – Industria prelucrătoare (3,8%) și secțiunea J – Informații și comunicații (2,7%).

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Numărul de locuri de muncă vacante în SUA a scăzut în februarie, din cauza incertitudinii din economie generată de taxele vamale
Numărul de locuri de muncă vacante în SUA a scăzut în februarie, din cauza incertitudinii din economie generată de ...
Numărul locurilor de muncă vacante în Statele Unite ale Americii a scăzut în februarie, pe fondul sporirii incertitudinilor privind evoluţia economiei, în urma taxelor vamale care au redus......
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: Romgaz este în negocieri pentru a prelua Azomureș
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: Romgaz este în negocieri pentru a prelua Azomureș
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin - Ionuţ Barbu, a declarat miercuri, la Târgu Mureş, în cadrul ...
Ungaria apelează la armată pentru combaterea epidemiei de febră aftoasă
Ungaria apelează la armată pentru combaterea epidemiei de febră aftoasă
Ungaria a desfăşurat soldaţi şi a iniţiat noi măsuri de dezinfecţie pentru a ajuta la stăpânirea focarelor de febră ...
Investitorii individuali rămân pe poziții pe fondul turbulențelor pieței
Investitorii individuali rămân pe poziții pe fondul turbulențelor pieței
Investitorii individuali din întreaga lume adoptă strategii pe termen lung pentru a naviga volatilitatea pieței, conform ...