Egiptul este interesat de importuri directe de cereale din România

Egiptul este interesat de investiţii în agricultura României şi de posibilitatea producătorilor români de cereale de a exporta direct companiilor egiptene, a declarat joi, la Târgul Internaţional de Investiţii de la Bucureşti, Abdel Rahman Raouf, reprezentant al Ambasadei Egiptului în Romania, ministru plenipotenţiar pentru Economie şi Afaceri Comerciale.
Economica.net - joi, 19 iun. 2014, 12:14
Egiptul este interesat de importuri directe de cereale din România

Diplomatul a menţionat că Egiptul este un mare importator de grâu din România şi că este interesat de înfiinţarea unor companii mixte cu producătorii români de cereale, care să poată concura marile case internaţionale de comerţ cu cereale.

Marile case de comerţ cu cereale care activează în Romania au intrat în 2013 în vizorul Consiliului Concurenţei, suspectate de constituirea unui cartel. Producătorii români le reproşează preţurile de achiziţie mici şi marjele de profit mari.

De asemenea, presa românească a semnalat de-a lungul timpului ca aceşti traderi de cereale fac profituri de zeci şi chiar sute de milioane de euro, în timp ce producătorii români nu reuşesc să profite nici măcar de anii agricoli buni.

Prezenţi la Târgul Internaţional de Investiţii, specialişti din Ministerul Agriculturii au spus că autorităţile încearcă să convingă producătorii de cereale să se asocieze în grupuri de producători, pentru contingente mari, care să negocieze direct cu importatorii, dar aceste discuţii sunt la început, iar fermierii sunt oarecum reticenţi în privinţa acestor grupuri de producători.

Diplomatul egiptean s-a interesat şi de competitivitatea forţei de muncă din România, în contextul unor investiţii străine.

‘Productivitatea forţei de muncă din România în industrie şi servicii este comparabilă cu cea din UE, excepţie făcând forţa de muncă din agricultură, care reprezintă circa o pătrime din productivitatea forţei de muncă în industrie şi servicii. Ministerul Muncii vizează, în acest context, transferul forţei de muncă din agricultură către sectoare non-agricole prin diversificarea economiei rurale şi prin recalificare. O treime din forţa de muncă din agricultură este sub 35 de ani, este slab calificată, are oportunităţi reduse de ocupare, de aceea o mare parte este cuprinsă în agricultura de subzistenţă’, a afirmat Monica Moştenescu, senior advisor la Ministerul Muncii.

Te-ar mai putea interesa și
TeraPlast cumpără activele pentru producția de țevi din PVC și polietilenă ale companiei ungare Wavin
TeraPlast cumpără activele pentru producția de țevi din PVC și polietilenă ale companiei ungare Wavin
Grupul TeraPlast a anunțat achiziția activelor pentru productia de tevi din PVC si PE, detinute de Wavin Ungaria (business-ul de Constructii si Infrastructura al Orbia)....
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini diesel – analiză
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini ...
Deși numărul de mașini noi cu motoare diesel scade în Europa, șase state din zona Central-Estică continentului au raportat ...
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procuratura din Ţările de Jos a anunţat miercuri că nu îi va trimite în judecată pe foştii directori generali ai ...
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Regatul Unit va debloca 225 de milioane de lire sterline (273 de milioane de euro) pentru echipamente militare pentru Ucraina, ...