Turcia este singura rută de tranzit către Europa rămasă pentru gazul rusesc, după ce Ucraina a decis să nu extinsă acordul de tranzit pe cinci ani cu Moscova, când acordul a expirat la 1 ianuarie.
Aceste calcule, care au la bază datele furnizate de reţeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru gaze (ENTSOG), arată că exporturile de gaze ruseşti via TurkStream au scăzut luna aceasta la 45 de milioane de metri cubi pe zi, de la 55,8 milioane metri cubi pe zi în februarie şi 46,4 milioane de metri cubi pe zi în martie 2024.
Cantitatea totală de gaze ruseşti către Europe via TurkStream s-a situat la aproximativ 4,5 miliarde metri cubi (bcm) în primele trei luni din acest an, comparativ cu 7,7 bcm în perioada similară din 2024, conform calculelor Reuters.
Gazprom, care nu a mai publicat statistici lunare de la începutul lui 2023, nu a răspuns solicitărilor de a face comentarii.
În 2022, Rusia a livrat în total aproximativ 63,8 bcm gaze spre Europa, prin diverse rute, conform datelor Gazprom şi calculelor Reuters. Anul trecut, volumele au scăzut cu 55,6%, la 28,3 bcm. La nivelul de vârf din 2018-2019, fluxurile anuale spre Europa se situau între 175 bcm şi 180 bcm.
Luna aceasta, agenţia rusă de presă Interfax anunţa că Gazprom a înregistrat pierderi nete de 1.076 miliarde de ruble (12,89 miliarde de dolari) în 2024, conform standardelor de raportare din Rusia (RAS).
Pierderea a fost determinată, în principal, de scăderea valorii de piaţă a acţiunilor Gazprom Neft, divizia de petrol a companiei ruse.
În 2023, gigantul rus raportase, conform RAS, un profit net de 695,6 miliarde de ruble.
Interfax a informat că Gazprom ar urma să publice în aprilie rezultatele pe 2024, conform Standardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS).
Vânzările realizate de Gazprom în Europa s-au redus şi mai mult de la 1 ianuarie 2025, când Ucraina a pus capăt tranzitului gazelor naturale ruseşti pe teritoriul său. Dacă la aceasta se adaugă închiderea rutelor anterioare, decizia Kievului de a nu prelungi acordul de tranzit a marcat sfârşitul mai multor decenii de dominaţie a Rusiei asupra pieţelor energetice ale Europei.
Gazprom se concentrează acum pe majorarea exporturilor de gaze spre Asia, în special către China, ca parte a deciziei Moscovei de a se orienta spre Est.