De asemenea, Moody’s a apreciat evoluţiile pozitive în privinţa finanţelor publice ale Greciei şi în creditarea pe plan local, îmbunătăţirea colectării taxelor şi ţinerea sub control a cheltuielilor publice.
Analiştii şi oficialii guvernamentali estimează că aceste aprecieri sunt un preludiu al revizuirii în creştere a ratingului suveran al Greciei.
Datele oficiale arată că finanţarea primită de instituţiile financiare elene de la BCE şi facilitatea de urgenţă a Băncii Centrale din Grecia (ELA) a scăzut cu 18,2% în mai, comparativ cu luna precedentă, ajungând la 50,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă, de asemenea, un element pozitiv pentru ratingul ţării, susţine agenţia de evaluare financiară.
Următoarea estimare privind economia Greciei va fi prezentată de Moody’s la 1 august.
Este pentru prima dată în ultimii şase ani când Moody’s estimează că investiţiile brute de capital vor avea o contribuţie pozitivă la creşterea economiei elene, în principal datorită majorării gradului de absorbţie al fondurilor europene şi reluării marilor proiecte de infrastructură.
În raportul de politică monetară publicat luna aceasta de Banca Centrală a Greciei (BoG) se arată că economia ţării va reveni pe creştere în 2014, dar implementarea reformelor trebuie să continue pentru ca ţara să capitalizeze progresele înregistrate până acum.
PIB-ul Greciei va creşte anul acesta cu aproximativ 0,5%, după recesiunea severă din 1997 – 2013, a prognozat BoG. Estimarea este în linie cu cea a Guvernului de la Atena şi a reprezentanţilor UE, BCE şi FMI, care se aşteaptă la un avans de 0,6% în 2014. BoG consideră că expansiunea economiei ar putea fi chiar mai ridicată dacă încrederea în perspectivele ţării continuă.
BoG cere Guvernului de la Atena să se concentreze în viitorii cinci ani pe reducerea cheltuielilor guvernamentale şi îmbunătăţirea administrării impozitelor. De asemenea, stabilizarea cheltuielilor de consum şi majorarea veniturilor din turism ar trebui să sprijine activitatea economică în 2014, dar redresarea are nevoie de creşterea investiţiilor şi un avans mai rapid al exporturilor, avertizează Banca Centrală a Greciei.
În 10 aprilie, Grecia a revenit cu succes pe pieţele financiare internţionale, după o pauză de patru ani, strângând trei miliarde de euro de pe urma unei emisiuni de obligaţiuni cu maturitatea la cinci ani, cu un cupon de 4,75%. Această emisiune, prima de la debutul programului de asistenţă cu UE/FMI în anul 2010, a atras comenzi de peste 20 de miliarde de euro din partea a peste 550 de investitori.
În 2013, Grecia a înregistrat excedent bugetar primar, excluzând costurile cu serviciul datoriei, de 1,5 miliarde de euro sau 0,8% din PIB, primul din 2002, au anunţat Comisia Europeană şi Guvernul de la Atena.
Cifra nu include alte cheltuieli excepţionale şi venituri, cum ar fi ajutorul acordat pentru recapitalizarea băncilor elene sau profiturile înapoiate Atenei de băncile centrale europene, realizate în urma deţinerilor de obligaţiuni guvernamentale elene.
Obţinerea excedentului bugetar este un semn al progreselor realizate de Grecia pentru a-şi pune în ordine finanţele, la patru ani de când măsurile dure de austeritate au redus aproape un sfert din PIB şi au dus la un nivel record al şomajului, de aproape 28%.