România va resimți efectele taxelor vamale impuse de SUA în direcția UE, și a și introdus taxe noi – Adrian Negrescu

România va simți efectele taxelor vamale de 20% impuse de SUA Uniunii Europene din prisma relațiilor comerciale pe care le are cu celelalte țări europene, mai ales cu Germania, Franța, Italia și Spania care exportă puternic în SUA, a declarat joi, pentru Agerpres, consultantul economic Adrian Negrescu.
AGERPRES - joi, 03 apr. 2025, 14:11
România va resimți efectele taxelor vamale impuse de SUA în direcția UE, și a și introdus taxe noi - Adrian Negrescu

În opinia sa, România are nevoie de măsuri menite să susțină consumul intern, lanțurile economice și să își reducă expunerea la războiul comercial declanșat de Trump. Industria auto este cea mai afectată, urmată de industria metalurgică, industria chimică, sectoare care vor fi lovite de efectele de rundă a doua ale războiului comercial.

„Dacă nu luăm măsuri, suntem victime sigure în războiul comercial declanșat de Trump. România are nevoie de măsuri menite să susțină consumul intern, lanțurile economice, să își reducă expunerea la războiul comercial declanșat de președintele Trump. Chiar dacă, la prima vedere, nu suntem foarte afectați – exporturile României în SUA nu trec de 4 miliarde de dolari anual, efectele le vom simți din prisma relațiilor comerciale pe care le avem cu celelalte țări europene, mai ales cu Germania, Franța, Italia și Spania care exportă puternic în SUA. Dacă aceste țări nu vor mai produce atât de mult pentru SUA, din prisma efectelor taxării suplimentare, și comenzile de produse, de subansamble și materii prime din România se vor reduce semnificativ. De la industria auto – cea mai afectată, la industria metalurgică (oțel, aluminiu, fier etc.) la industria chimică, toate aceste sectoare vor fi lovite de efectele de rundă a doua ale războiului comercial”, a explicat Adrian Negrescu.

Potrivit acestuia, războiul comercial va ridica un nou val de inflație la nivel mondial pe care îl vom simți din a doua parte a anului.

‘În esență, dincolo de aceste sectoare, cu toții vom avea de suferit, pentru că războiul comercial va ridica un nou val de inflație la nivel mondial pe care îl vom simți din a doua parte a anului. Deja există estimări că firmele de transport internațional vor majora tarifele cu 15-20% urmare a războiului comercial și asta înseamnă că îmbrăcămintea, încălțămintea, electronicele, electrocasnicele, mâncarea – tot ce importăm va deveni mai scump’, a adăugat consultantul economic.

El a subliniat că acest război comercial riscă, din păcate, să ducă economia mondială în recesiune, pentru că interdependența comercială este una extrem de mare.

„Pare că președintele Trump nu a învățat nimic sau poate nu știe ce s-a întâmplat în anii ’30 când, după criza bursieră din 1929, președintele Hoover a promulgat o lege a tarifelor, care creștea taxele vamale pentru bunurile importate din străinătate. Efectele s-au simțit pe scară amplă în economia americană – falimente, șomaj și o extindere a crizei bursiere în piața economică. Marea Depresiune a cuprins atunci întreaga lume. Vestea bună e că economiile nu mai sunt atât de vulnerabile ca atunci însă asta nu înseamnă că acest război comercial nu va produce victime multiple”, a precizat Adrian Negrescu.

Potrivit acestuia, promisiunile autorităților privind acordarea de ajutoare de stat pentru domeniile afectate de războiul comercial par în acest moment ridicole.

„Ce face România? Calcă în străchini. În plin război comercial, într-o perioadă în care investitorii sunt debusolați complet de măsurile anunțate de Trump, în cel mai nefericit moment cu putință, Guvernul aprobă astăzi taxa pe stâlp, pe construcțiile speciale. Un moment mai prost nu se putea să anunți o taxă unică la nivel mondial, o taxă pe care am mai aplicat-o și care s-a dovedit nocivă pentru economie, a alungat investitorii. Romania calcă din nou în străchini, în stilul ei inconfundabil. Promisiunile autorităților privind acordarea de ajutoare de stat pentru domeniile afectate de războiul comercial par în acest moment ridicole. În primul rând că statul nu are bani pentru a acorda ajutoare financiare – să nu uităm că a înghețat până și alocațiile pentru copii, o decizie demnă de o țară bananieră – iar în al doilea rând nu s-a ținut nici până acum de cuvânt – celebrul și ridicolul proiect de 1 miliard de euro de reindustrializare a României nu a fost prins în bugetul pe 2025”, a subliniat consultantul economic.

În opinia sa, pentru a ajuta economia românească, guvernanții ar trebui să anuleze taxa pe stâlp, cea pe cifra de afaceri pentru marile companii, să reducă taxele multiple lansate în ultimii doi ani, mai ales pentru sectorul IMM, să diminueze taxele pe muncă, printre cele mai mari din UE, și să stimuleze fiscal capitalul reinvestit. Totodată, el a făcut referire la necesitatea listării companiilor statului pe Bursa de Valori București.

„Nu cred ca mai e vreun investitor în Romania care să stea cu mâna întinsă la promisiunile autorităților. Dacă vor să ajute economia, să anuleze taxa pe stâlp, cea pe cifra de afaceri pentru marile companii – o altă decizie unică la nivel european, să reducă taxele multiple lansate în ultimii 2 ani mai ales pentru sectorul IMM, să diminueze taxele pe muncă, printre cele mai mari din UE, și să stimuleze fiscal capitalul reinvestit. Asta dincolo de ce se întâmplă în piața de capital, de unde aspiratorul guvernamental atrage toți banii disponibili prin controversatele emisiuni de titluri de stat. Să listeze pe Bursa de Valori companiile statului, să sprijine fondurile de investiții focusate pe susținerea companiilor românești, în esență să sprijine capitalul autohton mai ales printr-o predictibilitate fiscală”, a completat consultantul economic.

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, o Ordonanță de Urgență prin care au fost modificate reglementările referitoare la impozitul pentru construcțiile speciale, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, la finalul ședinței Executivului.

Președintele american a anunțat taxe vamale de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveția, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia. Donald Trump a insistat că orice produs care intră în SUA va fi taxat cu cel puțin 10%.

Totodată, președintele american a anunțat taxe vamale de 46% pentru produsele importate din Vietnam, 49% pentru cele din Cambodgia, 37% pentru cele din Bangladesh și 32% pentru cele din Indonezia. De asemenea, au fost majorate taxele vamale pentru produsele importate din China cu încă 34 puncte procentuale, după tarifele anterioare de 20%.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Sindicaliștii din Asistență socială vor protesta joi în fața Ministerului Finanțelor, pentru că a blocat alocarea mai multor bani pentru acest domeniu
Sindicaliștii din Asistență socială vor protesta joi în fața Ministerului Finanțelor, pentru că a blocat alocarea ...
Federaţia Columna-Scor, organizaţie sindicală reprezentativă din Asistenţa socială, va organiza, joi, o acţiune de protest faţă de refuzul sistematic al Guvernului de a finanţa "în mod......
Akcenta îl promovează pe Teofil Stanculea în funcția de director comercial pentru România
Akcenta îl promovează pe Teofil Stanculea în funcția de director comercial pentru România
Teofil Stanculea a preluat, de la 1 aprilie 2025, funcția de director comercial al Akcenta pentru România, poziție în ...
VIDEO Calea ferată Caransebeș – Arad: Din 14 aprilie se circulă pe prima porțiune modernizată din stația Lugoj
VIDEO Calea ferată Caransebeș – Arad: Din 14 aprilie se circulă pe prima porțiune modernizată din stația Lugoj
CFR Infrastructură Timișoara a transmis marți imagini cu modernizarea liniei feroviare Caransebeș - Timișoara - Arad, ...
Cum afectează tarifele administrației Trump economia globală (Perspectiva Boston Consulting Group)
Cum afectează tarifele administrației Trump economia globală (Perspectiva Boston Consulting Group)
Pe 2 aprilie, președintele Trump și-a respectat promisiunile din campanie și a majorat drastic tarifele aplicate partenerilor ...