UE a adoptat o dispoziţie împotriva evaziunii fiscale a companiilor

Miniştrii europeni de Finanţe au adoptat vineri o dispoziţie menită să întărească legislaţia europeană destinată combaterii a aşa-numitei practici de 'optimizare fiscală' a unor companii, care evită plata taxelor în Europa, transmite AFP.
Economica.net - vin, 20 iun. 2014, 15:52
UE a adoptat o dispoziţie împotriva evaziunii fiscale a companiilor

Este vorba despre o propunere de amendament a Comisiei Europene, pentru îmbunătăţirea unei directive care a fost concepută iniţial pentru a evita ca societăţile din acelaşi grup, cu operaţiuni în mai multe state membre, să nu fie impozitate de două ori pentru acelaşi venit.

Însă unele companii se folosesc de această directivă profitând de diferenţele legislative între statele membre, pentru a evita plata oricăror impozite prin intermediul unor structuri fiscale numite ‘împrumuturi hibrid’.

Noile reguli ar urma să completeze lacunele legislative ale directivei, astfel încât aceste ‘împrumuturi hibrid’ să nu beneficieze de scutiri fiscale.

Textul a fost adoptat numai după înlăturarea rezervelor exprimate de Malta, singura ţară care până acum se opunea adoptării acestei dispoziţii, şi care a obţinut garanţiile pe care le solicita Comisiei. Deciziile europene în materie de fiscalitate au nevoie de aprobarea unanimă a celor 28 de state membre, care au la dispoziţie până la data de 31 decembrie 2015 să transpună directiva amendată în legislaţia naţională.

‘Este o veste bună pentru bugetele naţionale, o veste bună pentru companiile corecte şi o veste bună pentru cei care caută să pună la punct reguli echitabile de taxare în UE’, a explicat comisarul european pentru Fiscalitate Algirdas Semeta.

Problema evaziunii fiscale a companiilor figurează între priorităţile politice ale multor state membre şi a fost abordată şi în instanţe precum G20. Modificarea directivei referitoare la impozitarea companiilor face parte dintr-un plan mai amplu al Comisiei Europene, prezentat la sfârşitul anului 2012, referitor la combaterea evaziunii fiscale. Recent, Comisia a deschis investigaţii aprofundate referitoare la practicile fiscale practicate de trei state membre (Irlanda, Olanda şi Luxemburg), suspectate că acordă facilităţi fiscale nejustificate unor companii precum Google sau Starbucks.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja pune presiune pe SAPE să demareze construcția noii CET Titan: “Are suficienți bani!”
Burduja pune presiune pe SAPE să demareze construcția noii CET Titan: “Are suficienți bani!”
Proiectul CET Titan, a patra centrală electrică de termoficare a Bucureștiului, care ar urma să îmbunătățească aprovizionarea cu energie termică a cetățnilor din nord-estul......
Comisia Europeană va media între România și TikTok, după ce Bucureștiul a amenințat cu suspendarea platformei – Politico.eu
Comisia Europeană va media între România și TikTok, după ce Bucureștiul a amenințat cu suspendarea platformei – ...
Comisia Europeană urmează să organizeze o reuniune între autorităţile române şi TikTok, în timp ce organismele de ...
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mai multe organizații patronale au transmis astăzi un apel, cu titlul "România, sens unic spre viitor, via UE, NATO și ...
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi legea bugetului naţional pentru 2025, din care puţin peste 50 de ...