1. Băsescu şi Regele
De departe cel mai scandalos eveniment politic al anului 2011 a fost atacul preşedintelui Băsescu la adresa fostului suveran, Regele Mihai.
La sfârşitul verii trecute, şeful statului a declarat că abdicarea regelui după instalarea comuniştilor în România a fost “un act de trădare naţională” şi că Mihai 1 a fost în perioada aceea “slugă la ruşi”.
Afirmaţiile lui Băsescu au venit ca o bombă, scandalizând întreaga opinie publică şi făcând înconjurul presei internaţionale. Chiar şi democrat-liberalii, fideli preşedintelui, s-au văzut puşi în dificultate atunci când au trebuit să găsească explicaţii pentru vorbele preşedintelui.
2. Mazilirea lui Geoană
Locul al doilea în topul scandalurilor din politica dâmboviţeană îl ocupă fără doar şi poate înlocuirea lui Mircea Geoană de la Senat şi excluderea sa din PSD.
Întors dintr-o vizită neoficială în America unde a fost prezentat drept “liderul opoziţiei”, Mircea Geoană primeşte din partea conducerii PSD vestea că trebuie să demisioneze de la şefia Senatului şi să-l lase în loc pe colegul său social-democrat Titus Corlăţean. Altfel, dacă nu se va supune deciziei partidului, va fi exclus. După aproape două săptămâni de discuţii, negocieri şi fel de fel de voturi prin forurile PSD, Geoană este exclus din partid pe data de 22 noiembrie. Iar a doua zi pierde şi fotoliul de preşedinte al Senatului.
3. Adrian Severin, “Euromita”
Un alt eveniment politic care a scandalizat opinia publică în 2011 a fost materialul de presă din publicaţia britanică Sunday Times în care europarlamentarul român Adrian Severin era filmat de jurnaliştii sub acoperire cum primea bani de la aceştia în schimbul promovării unor legi în Parlamentul European.
În afară de Severin, în plasa jurnaliştilor britanici au mai picat şi alţi doi europarlamentari, un austriac şi un sloven. Spre deosebire de cei doi, care au demisionat din PE, Severin a refuzat să facă acest lucru.
A demisionat, însă, într-un final din PSD, abia după ce Victor Ponta declanşase procedura de excludere din partid. În prezent, Severin se află sub ancheta organelor judiciare.
Gestul lui Severin, dar mai ales forţa cu care a arătat că s-a agăţat de toate funcţiile i-au adus înfierarea în ochii opiniei publice. “Nu mai pot să ţin conferinţe, nu mai am voie să merg la Ziua Naţională. Dar, ce mai am voie să fac?”, s-a plâns el recent la o emisiune televizată.
După modelul “Să-şi fie ruşine, Dinu Patriciu!”, patentat de Traian Băsescu, Severin îşi susţine şi în ziua de astăzi nevionovăţia, afirmând că filmuleţul prezentat de The Sunday Times este un trucaj.
4. Conflictul Ponta-Vanghelie
Social-democraţii au fost loviţi de foarte multe scandaluri interne în 2011. Unul dintre cele mai importante, care continuă şi în ziua de astăzi, îl reprezintă înlăturarea lui Marian Vanghelie de la şefia PSD Bucureşti, de către Victor Ponta.
Aflat pe poziţii divergente de ani buni cu Vanghelie, Ponta a decis în vara anului trecut înfiinţarea unui Birou coordonator la PSD Bucureşti, care să preia funcţia de conducere a filialei partidului, birou de coordonare în fruntea căruia s-a instalat el însuşi. Practic, prin această mişcare preşedintele social-democrat îl trecea pe linie moartă în partid pe primarul Sectorului 5.
După cum era de aşteptat, Vanghelie nu a acceptat nici până în ziua de astăzi mutarea, el ieşind public la începutul lui decembrie 2011 şi ameninţînd că ia în calcul să îşi facă un alt partid împreună cu mai mulţi colegi din PSD.
5. Băsescu vs Poliţiştii
Probabil unul dintre cele mai tipic româneşti scandaluri din politica românească în 2011 a fost supărarea preşedintelui Băsescu pe poliţiştii români.
Pe scurt: poliţiştii nemulţumiţi de tăierile de salarii şi de personal din cadrul MAI au organizat un miting la poarta Cotrocenilor, strigându-i şefului statului un colorat „Ieşi afară/Javră ordinară”. Traian Băsescu a ieşit într-un final. Dar nu atunci, ci după o zi. Şi a cerut, imperativ, restabilirea „comenzii care nu a funcţionat” la MAI. Urmarea cererii preşedintelui a fost demisia lui Vasile Blaga, ministrul de atunci.
Mioriticul situaţiei a fost încununat, însă, de decizia preşedintelui de a renunţa la escorta poliţiei rutiere în coloana oficială de maşini care asigură transportul său.
6. Scandalul Vămilor
Probabil unul dintre cele mai răsunătoare scandaluri ale anului trecut este cel legat de descinderile DNA, SRI, DIICOT şi alte structuri în vămile din România, care s-a dovedit a avea implicaţii politice. În acest scandal au apărut numele unor lideri ai PDL, precum şi cel al şefului Fiscului, Sorin Blejnar.
Descinderi care au confirmat un adevăr cunoscut de mai toţi românii: e aproape imposibil să găseşti un vameş român care nu ia şpagă.
„Operaţiunea Vămile” cum a devenit ea cunoscută a dus la arestarea a câtorva sute de vameşi din mai toate punctele de frontieră din România, în frunte cu şeful autorităţii vamale, Radu Mărgineanu, subordonatul direct al şefului Fiscului şi totodată vechiul prieten al lui Vasile Blaga. Unii dintre vameşi sunt judecaţi în continuare, alţii au fost deja condamnaţi.
În afară de arestările propriu-zise au apărut şi informaţiile cum că şefii vămilor locale şi regionale erau numiţi contra-cost de puternici oameni politici. Toate degetele au arătat către lideri PDL şi în special către şeful fiscului, Sorin Blejnar, care a primit titulatura de „Regină a Vămilor”, spunându-se că el controlează vămile ca pe un joc de şah. În ciuda diverselor acuzaţii care i-au fost aduse, nici una nu a fost probată.
7. Arestarea lui Sorin Apostu
Pe lângă scandalul vămilor, un alt eveniment a lovit în plin principalul partid aflat la guvernare – arestarea lui Sorin Apostu, primarul PDL al Clujului, continuatorul politicii premierului Emil Boc la primărie şi un apropiat al acestuia.
Apostu a fost săltat de DNA sub acuzaţia de luare de mită şi este judecat, aflându-se încă în arest preventiv. Lideri marcanţi ai PDL au spus că arestarea sa este „devastatoare pentru partid”, cu atât mai mult cu cât nu cu mult timp înainte fusese arestat şi Radu Bică, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, dar şi al filialei locale a PDL. Bică fusese prins de procurori în flagrant delict, luând mită.
8. Axa Botiş-Lăzăroiu-Sulfina, la Ministerul Muncii
Aventura lui Sebastian Lăzăroiu în fruntea ministerului muncii reprezintă un alt eveniment plin de cântec pentru PDL.
Considerat a fi omul din umbră în ceea ce priveşte diversele acţiuni politice ale preşedintelui Băsescu, Sebastian Lăzăroiu a fost nevoit să plece din poziţia de consilier prezidenţial în aprilie anul trecut, după o declaraţie neinspirată la adresa UDMR.
Nu a stat mult timp pe tuşă şi a fost numit ministru al muncii, în locul pedelistului Nelu Botiş, la rândul său demisonar de la minister în urma unui scandal de corupţie. Presa demonstrase că o apropiată a lui Botiş din minister gestionase fonduri europene către firma soţiei lui.
Lăzăriou nu a petrecut mult timp în postura de înlocuitor al lui Botiş. După mai puţin de trei luni din mandatul său, era revocat de premierul Emil Boc din cauză că adusese o serie de critici PDL.
9. Telegramele Wikileaks
Un eveniment ce a ţinut vreme bună opinia publică în atenţie a fost apariţia în 2011 a telegramelor WikiLeaks pentru România, telegrame ce redau raportările Ambasadei SUA la Bucureşti către „centrala” de la Washington.
Din savuroasele telegrame am putut afla cu toţii cum politicienii noştri se „bârfeau” în discuţiile cu ambasadorul american, sau cu subordonaţii americani ai acestuia.
10. Ruptura Patriciu-Antonescu
Anul 2011 a fost unul care a consemnat şi ruptura unei mari prietenii, cea dintre preşedintele PNL Crin Antonescu şi omul de afaceri liberal Dinu Patriciu.
Motivul exact al certurilor lor a rămas încă un mister, însă, din declaraţiile lor publice deducem că el are legătură cu alianţa pe care liberalii au făcut-o cu social-democraţii, alianţă pe care, cel puţin declarativ, Patriciu o consideră inoportună pentru PNL.