‘Preşedintele Vladimir Putin nu trebuie să pună la îndoială faptul că UE este pregătită să adopte noi măsuri’ pentru a sancţiona Rusia, a prevenit ministrul britanic William Hague, înainte de reuniunea de la Luxemburg a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene, după cum relatează AFP.
La această reuniune nu se aşteaptă luarea vreunei decizii în legătură cu eventuale noi sancţiuni împotriva Rusiei, dar problema ar putea fi evocată la summitul european de vineri de la Bruxelles, notează agenţia menţionată. ‘Până vineri, vom vedea cum va răspunde Rusia’ la planul de pace al preşedintelui Poroşenko, a subliniat Hague.
‘Nu este nicio îndoială că este vorba de o săptămână crucială pentru Ucraina’, a adăugat omologul său german Franck-Walter Steinmeier, care urmează să se deplaseze la Kiev luni seara. ‘Planul de pace al preşedintelui Poroşenko şi încetarea focului constituie nu numai măsuri curajoase, ci şi o etapă decisivă’ pentru rezolvarea crizei, a adăugat ministrul german.
Invitat la reuniunea de la Luxemburg, noul ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a indicat că va detalia în faţa şefilor diplomaţiilor europene principalele măsuri ale planului de pace iniţiat de preşedintele Poroşenko. El a insistat asupra necesităţii ‘aplicării în întregime’ a acestui plan, inclusiv în ceea ce priveşte ‘un control eficient al frontierei’ cu Rusia.
Acest plan ‘este un pas constructiv care merită toată susţinerea noastră’, a declarat şi ministrul suedez Carl Bildt, exprimându-şi în acelaşi timp regretul pentru faptul că Moscova nu arată ‘niciun semn’ pentru ‘a închide frontiera sa’ trecerii armelor destinate insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei.
Anterior, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, a dat asigurări că Uniunea Europeană ‘va face tot posibilul’ pentru susţinerea planului de pace prezentat de preşedintele Poroşenko şi că situaţia din Ucraina va constitui subiectul principal al reuniunii de luni de la Luxemburg.
Noul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, a prezentat, vineri, un plan de pace în 14 puncte, menit să pună capăt insurecţiei separatiste proruse din estul ţării. Planul prevede, între altele, dezarmarea miliţiilor separatiste şi amnistierea celor care au depus armele şi nu au comis crime de război, garantarea unui coridor pentru ca mercenari ruşi şi ucraineni să poată părăsi teritoriul ucrainean, precum şi crearea unei zone tampon de 10 km la frontiera dintre Ucraina şi Rusia.
Kremlinul a denunţat caracterul ultimativ al acestui plan, apreciind că propunerea preşedintelui Poroşenko va fi ‘neviabilă’ şi ‘nerealistă’ în lipsa unui dialog între autorităţile de la Kiev şi insurgenţii din sud-estul Ucrainei.