Cum să plăteşti mai puţin în vacanţă dacă mergi cu maşina proprie

Românii care vor pleca în concediu peste graniţe cu maşina proprie pot face reduceri semnificative de costuri dacă alimentează din stalele cu cele mai mici păreţuri la benzină sau motorină. Faţă de anul trecut, situaţia s-a schimbat semnificativ, iar România nu mai este ţara cu cea mai ieftină benzină. 
Alina Stanciu - joi, 03 iul. 2014, 21:19
Cum să plăteşti mai puţin în vacanţă dacă mergi cu maşina proprie

Oricare ar fi ţara de destinaţie pe care aţi ales-o pentru vara aceasta, dacă o să călătoriţi în regie proprie trebuie să luaţi în calcul faptul că România nu mai are cele mai mici preţuri la benzină. Potrivit datelor Buletinului Oficial al Uniunii Europene aferente datei de 16 iunie (ultimele disponibile), România este pe poziţia a 9-a în funcţie de preţul mediu pe litrul de benzină Euro Super 95, cel mai ieftin combustibil putând fi cumpărat din Bulgaria, cu 1,27 de euro pe litru.

Dacă trebuie să tranzitaţi Bulgaria pentru a ajunge la destinaţie, sau dacă ţara vecină este locul unde vă veţi petrece vacanţa, alimentaţi din România doar cât este necesar să ajungeţi la cea mai apropiată benzinărie bulgărească. Aceasta pentru că în ţara noastră preţul mediu pentru un litru de benzină este de 1,41 de euro pe litru.

Sfatul este valabil şi dacă o să călătoriţi cu un autoturism cu motor diesel. În medie, un litru de motorină din România a ajuns la 1,41 euro pe litru, faţă de 1,29 de euro în Bulgaria. 

Oricare ar fi destinaţia finală, nu alimentaţi din Italia, pentru că acolo veţi găsi printre cele mai mari preţuri la carburant din Uniune: 1,74 de euro pentru litrul de benzină şi de 1,62 de euro pentru litrul de motorină.

Dacă, spre exemplu, ţara de destinaţie este Italia veţi călători mai ieftin dacă alimentaţi cel mai mult în Ungaria, unde preţul unui litru de benzină este de 1,35 de euro, cu 4,4% mai mic decât în România. Dacă alegeţi un traseu prin Slovenia, ţineţi cont de faptul că un litru de benzină acolo este mai scump decât în Ungaria, dar mult mai ieftin decât în Italia, adică 1,48 de euro litrul. Pentru cei cu autoturisme cu motoare diesel, calculul este acelaşi, în contextul în care în Ungaria costul unui litru de motorină este de 1,25 de euro litrul, iar în Slovenia -1,36 de euro. Dacă alegeţi să călătoriţi prin Austria, veţi putea câştiga ceva la costul benzinei comparativ cu traseul prin Slovenia, pentru că în medie, un litru de benzină ajunge acolo la 1,38 de euro. Drumul prin Austria este însă ceva mai lung, dar poate fi mai rapid pentru că se poate circula mai mult pe autostradă. Pentru posesorii de autoturisme pe motorină, un litru de combustibil în Austria este de 1,34 de euro.

Dacă mergeţi spre Spania şi aveţi autoturism cu motor pe benzină evitaţi, dacă e posibil, alimentarea în Italia şi Franţa, unde costul unui litru de benzină ajunge la 1,74 euro şi respectiv 1,52 de euro. Cele mai ieftine ţări pe traseul România-Ungaria-Slovenia-Italia- Franţa-Spania sunt Ungaria (1,35 de euro), România (1,41 euro) şi Slovenia (1,48 de euro). În Spania, pentru un litru de benzină trebuie să scoateţi din buzunare 1,42 de euro.

În schimb, dacă propulsorul autovehiculului este pe motorină, este preferabil să alimentaţi din Franţa, unde veţi da în medie 1,29 de euro pe litru, faţă de 1,32 de euro pe litru în Spania. Cele mai scumpe ţări pentru motorină pe această rută sunt Italia (1,62 de euro) şi România (1,41 de euro). 

Pentru a face economii, tot din Spania ar fi bine să cumpăraţi şi dacă ajungeţi în Portugalia. Diferenţa medie ar fi de 0,14 euro la benzină. La motorină nu există diferenţe.

Pentru a ajunge cât mai ieftin în Germania, alimentaţi cel mai puţin din România şi cel mai mult în Ungaria. În Austria costul unui litru de benzină este de 1,38 de euro, iar în Germania de 1,59 de euro. 

Dacă aveţi în plan să vedeţi Praga, drumul cel mai ieftin este dacă faceţi plinul în Ungaria, cu 1,35 de euro litrul şi Cehia cu 1,32 de euro litrul. Pe acest traseu, cel mai scump este în Slovacia, cu 1,48 de euro litrul. Pentru cei care au nevoie de motorină, cel mai ieftin este să alimentaţi în Slovacia (1,34 de euro), Ungaria (1,35 de euro) şi Cehia (1,32 de euro).

.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni platnici
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie ...
Ratingul de ţară al acordat României de agenția S&P lobal, de BBB-/A3, este "o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni......
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), Friedrich Merz, a promis sâmbătă că ţara sa va avea un rol mai ...
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ani de producătorii din China
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ...
Perspectivele pentru exporturile de aluminiu românesc cât şi european pe piaţa nord-americană, dominată în ultimii ...
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Agenţiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României, a afirmat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, relatează ...