Fără industria militară a Ucrainei, Rusia este ca şi cum n-ar avea mâini – presa poloneză

Decizia preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko de a suspenda complet cooperarea cu Rusia în domeniul militar a dat bătăi de cap Moscovei, deoarece este grav expus proiectul de reînarmare a armatei ruse până în anul 2020, iniţiat de Vladimir Putin, comentează publicaţia poloneză Gazeta Wyborcza, citată marţi de agenţia de presă ucraineană Ukrinform.
Economica.net - mar, 24 iun. 2014, 09:32
Fără industria militară a Ucrainei, Rusia este ca şi cum n-ar avea mâini - presa poloneză

Deşi Moscova încearcă să pară calmă, afişând privirea unui ‘jucător de poker’, devine tot mai clar că ‘anxietatea’ s-a strecurat în capitala rusă.

Complexul militar-industrial al Rusiei (VPK) este capabil să umple golurile după încetarea cooperării cu Ucraina în domeniul militar, a încercat să asigure parlamentarii ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, în timpul unei reuniuni a Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal), desfăşurate săptămâna trecută cu uşile închise.

Cu toate acestea, există multe indicii că, fără cooperarea cu industria militară a Ucrainei, reînarmarea şi modernizarea armatei ruse până în 2020 pentru suma astronomică de 770 miliarde de dolari este grav ameninţată, subliniază Gazeta Wyborcza.

În decembrie anul trecut, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a efectuat o serie de vizite la întreprinderile din industria ucraineană a apărării din Dniepropetrovsk, Nikolaev, Zaporijie şi Harkov.

La scurt timp după aceea, mai exact la 17 februarie, preşedintele Vladimir Putin i-a acordat un împrumut Viktor Ianukovici (preşedintele ucrainean destituit la sfârşitul lunii februarie) în valoare de 15 miliarde de dolari, iar cea mai mare parte a acestor fonduri era destinată finanţării întreprinderilor militare din oraşele enumerate.

S-a dovedit că dispoziţia dată de Putin în urmă cu câţiva ani cu privire la înlocuirea produselor ucrainene cu unele similare ruseşti nu a fost îndeplinită. Ruşii nu şi-au creat propriile lor produse şi au revenit la cooperarea cu întreprinderile ucrainene, comentează publicaţia poloneză, făcând trimitere la o anchetă realizată de revista rusă ‘Soverşenno secketno’ (‘Top Secret’).

Conform anchetei jurnaliştilor ruşi, fără motoarele pentru elicoptere fabricate de uzina Motor Sich, din Zaporojie, obiectivul lui Putin de a moderniza flota armatei ruse cu mii de elicoptere este sortit eşecului. Între timp, o companie rusă care a primit o comandă în acest sens în 2013, a fost capabilă de a produce nu mai mult de 50 de motoare.

Fără Ucraina, Rusia nu poate construi nici avioane de transport AN-70 sau AN-124, fără de care nu va putea transporta militari şi armament pe distanţe lungi.

Armata rusă depinde, de asemenea, de rachetele ucrainene din clasa ‘aer-aer’ şi de sistemele unicat de dirijare a focului, produse de uzinele ‘Artem’ şi ‘Arsenal’ din Kiev.

Rusia manifestase interes şi pentru şantierele navale din Nikolaev pentru construirea de nave de diferite clase, iar rachetele strategice ruse ‘Topol-M’ şi ‘Bulava’ nu pot înlocui rachetele ucrainene SS-20 – care formează baza forţelor nucleare strategice ale Rusiei – fabricate de uzina ‘Yuzhmash’ din Dniepropetrovsk.

O analiză a Institutului Gorşenin pentru probleme de administraţie din Kiev din luna martie a acestui an, în baza datelor anchetei din ‘Soverşenno sekretno’, concluziona că anvergura comenzilor făcute industriei de apărare ucrainene de Moscova sugerează pregătiri ale Rusiei pentru un al treilea război mondial.

Cu toate acestea, experţi ucraineni au subliniat că dependenţa unilaterală a industriei militare a Ucrainei de Rusia, aspect asupra căruia insistă Moscova, este un ‘mit’ şi, prin urmare, Rusia a încercat prin toate mijloacele să facă să eşueze semnarea Acordului de asociere la UE.

Localizarea geografică a întreprinderilor ucrainene din domeniul apărării a coincis în mod ciudat cu zonele în care sentimentele separatiste au fost cele mai pronunţate în ultimele luni, au mai subliniat ei.

După cum menţionează Gazeta Wyborcza, sentimentele separatiste în Dniepropetrovsk, Nikolaev, Zaporijie şi Harkov au fost practic eradicate. Acestea mai există în Donbas, dar acolo, cu mici excepţii, există puţine uzine militare care să-i intereseze pe ruşi. Doar la Snejnoe a fost o uzină, care avea legături cu ‘Motor Sich’ (Zaporojie), dar, potrivit localnicilor, diversioniştii ruşi au ajutat la demontarea echipamentelor şi la trimiterea lor în Rusia.

Mai mult, Putin încearcă din luna aprilie să ademenească experţi ucraineni din industria apărării să vină să lucreze în Rusia, promiţându-le salarii mai mari decât în patria lor.

În concluzie, suspendarea cooperării cu Rusia este într-adevăr o măsură dureroasă pentru industria de profil ucraineană, care a primit un ajutor neaşteptat recent din partea armatei. Aceasta a făcut multiple comenzi de o valoare considerabilă.

În plus, o delegaţie americană din domeniul aerospaţial a vizitat în mai uzinele din Kiev şi Dniepropetrovsk şi a semnat un contract cu ‘Yuzhmash’ până în 2020 în valoare de 10 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Investiţiile BERD au atins un nivel record de 16,6 miliarde euro în 2024
Investiţiile BERD au atins un nivel record de 16,6 miliarde euro în 2024
Investiţiile realizate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au crescut cu 26% în 2024, până la un nivel record de 16,6 miliarde euro, graţie înmulţirii proiectelor......
În porturile europene au ajuns, în 2024, 17,8 milioane de tone de gaze lichefiate din Rusia
În porturile europene au ajuns, în 2024, 17,8 milioane de tone de gaze lichefiate din Rusia
În porturile europene au ajuns anul trecut 17,8 milioane de tone de gaze lichefiate rusești, cu peste 2 milioane de tone ...
Planurile lui Trump cu Groenlanda şi cum vrea să creeze Super-SUA
Planurile lui Trump cu Groenlanda şi cum vrea să creeze Super-SUA
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, este serios în ceea ce priveşte încercarea de a obţine Groenlanda, atât pentru ...
Și Petrom vinde energie electrică în Republica Moldova. Contract bilateral semnat cu traderul de stat, Energocom
Și Petrom vinde energie electrică în Republica Moldova. Contract bilateral semnat cu traderul de stat, Energocom
Traderul de energie și gaze din Republica Moldova Energocom, controlat de stat, a anunțat semnarea unui contract bilateral ...