Albania era dornică să rezolve disputa care a durat timp de 18 luni pentru a continua investiţia de 200 milioane de euro în sectorul electricităţii, în condiţiile în care Banca Mondială şi alţi donatori erau pregătiţi să revină cu finanţarea imediat ce se finaliza problema cu CEZ, compania controlată în proporţie de 70% de statul ceh.
Luna aceasta, agenţia cehă de presă, CTK, anunţa, citând surse din UE, că Cehia este pregătită să blocheze procesul de aderare al Albaniei la UE din cauza acestei dispute. În ianuarie 2013 Tirana a retras licenţa subsidiarei CEZ şi a plasat compania sub controlul unui administrator.
Conform acordului, CEZ va primi 95,5 milioane de euro drept plată pentru transferul acţiunilor distribuitorului albanez de energie CEZ Shperndarje, pe lângă cei 4,5 milioane de euro pe care i-a primit deja. Plata va fi achitată în tranşe anuale până în 2018.
Plata este aproape egală cu suma plătită iniţial de compania cehă pentru preluarea Shperndarje, a anunţat CEZ.
Albania reprezintă 3,6% din investiţiile străine ale CEZ.
Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii – CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.