De asemenea, agenţia a îmbunătăţit calificativul pe termen scurt al ProCredit Holding AG & Co de la ‘F3’ la ‘F2’.
Ratingurile pe termen lung şi cele de suport ale subsidiarelor din România şi Bulgaria sunt determinate de potenţialul sprijin al băncii mamă, PCH. Ratingurile lor au fost revizuite în creştere, cu o treaptă, la ‘BBB minus’, menţinându-se o diferenţă de o treaptă faţă de banca mamă.
Ratingurile de viabilitate ale subsidiarelor din România şi Bulgaria reflectă mărimea lor mică şi nivelul modest al capitalului şi, la PCBR, generarea internă mai slabă a capitalului. De asemenea, ratingurile de viabilitate iau în considerare francizele interne limitate ale băncilor, care afectează profitabilitatea operaţională. La sfârşitul lui 2013, PCBR şi PCB reprezentau doar 0,4% şi 1,6% din totalul activelor bancare din România şi, respectiv, Bulgaria.
Totuşi, ratingurile de viabilitate reflectă şi managementul solid al riscului celor două bănci, calitatea activelor şi nivelul confortabil al capitalului tampon.
Presiunile pozitive asupra ratingului de viabilitate al PCBR va depinde de capacitatea băncii de a genera venituri operaţionale mai solide şi de îmbunătăţire a eficienţei şi, prin urmare, capacitatea de generare internă a capitalului. Riscurile negative ar putea veni în urma presiunilor asupra nivelului capitalului şi a limitării capitalului tampon disponibil pentru absorbirea pierderilor.
În România, ProCredit Bank a obţinut în anul 2013 un profit net de 2,017 milioane de euro, în creştere semnificativă faţă de 2012, când a înregistrat un profit de aproape 0,5 milioane de euro.
Activele băncii au crescut cu 13% faţă de anul anterior, atingând valoarea de 308 milioane de euro, iar rata solvabilităţii a fost, de asemenea, în creştere, până la 16,59% la finalul anului trecut, se mai arată în comunicatul citat.
Banca are o reţea de 28 de sucursale şi agenţii, fiind prezentă în toate oraşele importante şi deservind o arie largă de clienţi persoane juridice şi fizice.