În anii de pandemie (2020-2021), numărul cererilor a indicat o scădere semnificativă, lucru susținut de impactul pe care restricțiile și de măsurile de distanțare socială. Astfel, în 2020, au fost depuse doar 20.871 de dosare, iar în 2021, numărul acestora crescând ușor la 38.707. Cu toate acestea, rata de aprobare a rămas scăzută.
În anul 2024, au fost depuse 50.350 de cereri, dar niciuna nu a fost aprobată până la finalul anului. Situația a rămas neschimbată până în martie 2025, fiind depuse actual 3.976 de dosare, fără ca vreunul dintre acestea să primească aprobare din partea Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC).
Această tendință de creștere a numărului dosarelor în așteptare și de scădere a ratelor de aprobare este influențată de modificările legislative recente, fiind introdus condiții mai stricte pentru obținere cetățenie română.
Începând cu noile reglementări legale, procesul de obținere cetățenie română a devenit mai riguros, impunând noi condiții obținere cetățenie romănă față de anii anteriori. Una dintre modificările semnificative este legată de cunoașterea limbii române, care este acum o condiție obligatorie pentru toți solicitanții care doresc să dobândească cetățenie română prin naturalizare sau redobândire cetățenie română. Legea 21/1991 privind cetățenia română, mai precis articolele 10 și 11, specifică în mod clar faptul că solicitantul trebuie să demonstreze competența în limba română la un anumit nivel, prin prezentarea unui certificat de competență lingvistică eliberat de instituțiile de învățământ superior din România sau alte instituții acreditate pentru acest tip de certificare. În contextul acestei schimbări, un avocat imigrări joacă un rol esențial în procesul de depunere dosar cetățenie română, oferind consultanță și asistență pe tot parcursul procesului.