România, singura ţară din regiune care nu impozitează veniturile din salarii ale angajaţilor IT – analiză

România este singura ţară din regiune care nu impozitează veniturile din salarii ale angajaţilor din sectorul IT, cea mai mare rată de impozitare (32%) fiind înregistrată în Polonia, relevă o analiză realizată de Accace, una dintre principalele companii de externalizare şi consultanţă de afaceri din Europa Centrală şi de Est.
Economica.net - lun, 30 iun. 2014, 10:40
România, singura ţară din regiune care nu impozitează veniturile din salarii ale angajaţilor IT - analiză

În prezent, în România, pentru un salariu net negociat de 1.000 euro/lună acordat unui programator scutit de impozit, angajatorul are un cost salarial de 1.530 de euro, în comparaţie cu 1.822 de euro cât ar fi costul total în cazul în care s-ar aplica inclusiv impozitul de 16%.

Conform concluziei realizatorilor studiului citat, pentru un angajat din sectorul IT care e scutit de impozit, compania face o economie cu costurile salariale de 292 euro/lună, ceea ce înseamnă că, la un număr de 50 de salariaţi, dintre care 35 scutiţi de impozit, compania ar economisi în total 10.220 euro lunar.

Cea mai mare rată de impozitare din regiune este înregistrată în Polonia (32%) în cazul angajaţilor din sectorul IT cu venituri salariale anuale de peste 20.500 de euro. De asemenea, în Slovacia angajaţii din sectorul IT sunt impozitaţi cu 25% pentru veniturile obţinute, dar care depăşesc 32.000 de euro.

În România, măsura scutirii de impozit pe venitul din salarii, aplicabilă persoanelor care prestează activităţi de dezvoltare software, a fost introdusă pentru prima dată în anul 2001, iar din 2013 a apărut una dintre cele mai importante modificări ale legii, respectiv creşterea de la 6 la 14 a numărului de specializări universitare acceptate pentru care statul acordă scutirea de impozit pe venit, printre care Automatică şi informatică aplicată, Ingineria sistemelor multimedia, Cibernetică economică, dar şi Fizică informatică, Chimie informatică, Tehnologii şi sisteme de telecomunicaţii, Telecomenzi şi electronică în transporturi.

Cu o experienţă vastă în externalizare şi consultanţă în regiunea Europei Centrale şi de Est, Accace oferă, în prezent, aceste servicii şi la nivel mondial, atât prin intermediul birourilor din România, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Ucraina şi Marea Britanie, precum şi în alte 12 ţări prin partenerii săi stabili, respectiv în Austria, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, China, India, Luxemburg, Olanda, Rusia, Serbia, Slovenia şi SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care au co-semnat un text ce condamnă presupusa lipsă de cooperare a Teheranului......
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că a votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie, care are o experienţă ...
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru ...
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...