BNR reduce la 16% rata rezervei minime obligatorii la valută şi menţine dobânda cheie la 3,5% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, marţi, menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,5% pe an şi reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 16% de la 18%, începând cu perioada de aplicare 24 iulie - 23 august 2014, a anunţat banca centrală
Economica.net - mar, 01 iul. 2014, 09:42
BNR reduce la 16% rata rezervei minime obligatorii la valută şi menţine dobânda cheie la 3,5% pe an

CA al BNR a hotărât, de asemenea, menţinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 12%.

Banca Centrală a reiterat faptul că ‘utilizarea adecvată a tuturor instrumentelor de care dispune în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional va asigura îndeplinirea obiectivului privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi menţinerea stabilităţii financiare’.

Banca Naţională a României (BNR) va elibera băncilor aproximativ 500 milioane de euro prin măsura de reducere a rezervelor minime obligatorii la valută cu două puncte procentuale, a declarat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

‘Pentru calculele dumneavoastră, un procent de rezervă minimă obligatorie în valută este de 200 -250 milioane de euro. Vreo 500 de milioane de euro înseamnă cele două procente. (…) De la începutul anului au fost eliberaţi vreo 800-900 milioane euro, prin tăierea a patru procente’, a explicat Mugur Isărescu, întrebat despre măsura luată marţi de Consiliul de Administraţie al BNR privind reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 16% de la 18%.

De asemenea, guvernatorul a declarat că măsura nu va avea un impact imediat.

‘Deocamdată, în perioada imediat următoare, efectele sunt mici pentru că aplicarea porneşte după 24 iulie. Din punct de vedere al semnalului, cred că pieţele şi publicul înţeleg că ne ţinem de un program anunţat în urmă cu mai multe luni care, care spunea că pe măsură ce condiţiile economice şi financiare permit, utilizăm instrumentele de care banca dispune, lichiditatea, controlul lichidităţii, rezervele minime obligatorii şi să vedem cum va fi în viitor rata de politică monetară, pentru a ne asigura pe termen mediu obiectivele. Ca să fac o glumă sunt trei efecte: stabilitate, stabilitate, stabilitate’, a arătat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a spus că în cazul măsurilor similare luate anterior băncile au repatriat o parte din bani şi că de la începutul anului au fost eliberaţi în piaţă 800 – 900 milioane de euro.

‘O bună parte din ei, în condiţiile acestei dezintermedieri şi a întăririi normelor prudenţiale, au fost repatriaţi. Eu nu aş dramatiza, cum simt uneori citindu-vă pe dumneavoastră. Se dramatizează prin presă. În definitiv băncile din România au exces de lichiditate atât în lei cât şi în valută. Deci nu lipsa banilor este cauza principală a procesului de încetinire şi de scădere în cazul creditului în valută’, a adăugat şeful BNR.

Te-ar mai putea interesa și
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea cotaţiilor la cereale şi zahăr fiind compensată de creşterea......
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata ...
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari ...
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...