‘Aceste date arată clar că în continuare clienţii noştri străini aleg gazul rusesc’, a declarat şeful companiei, Alexei Miller.
De asemenea, Gazprom a anunţat că fluxul de gaze naturale ruseşti destinate Europei via Ucraina este stabil, în pofida disputei pe tema preţului gazelor naturale între Moscova şi Kiev.
Începând cu data de 16 iunie, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale către Kiev, după ce Ucraina nu şi-a achitat datoriile. Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.
Tranzitul gazului rusesc prin Ucraina se desfăşoară în conformitate cu parametrii contractuali, iar volumul din ultimele 24 de ore a fost de aproximativ 213,5 milioane metri cubi, anunţat compania rusă.
Grupul rus Gazprom i-a asigurat pe consumatorii europeni că livrările prin Ucraina nu vor fi afectate, urmând să fie asigurată livrarea unei cantităţi zilnice de cel puţin 185 milioane metri cubi destinată pieţei europene.
Precedentele ‘războaie ale gazelor’ între Moscova şi Kiev, din 2006 şi 2009, au afectat aprovizionarea cu gaze a UE.
După ce în luna februarie preşedintele pro-rus Ianukovici a fost înlăturat de la putere, Moscova a dublat preţul pentru gazele naturale livrate Ucrainei la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, cel mai mare plătit de orice client al Gazprom din Europa. În schimb, Ucraina cere Moscovei să revină la preţul de 268,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi oferit la finele anului trecut după ce Ianukovici a respins un tratat comercial cu UE.