Germania: Numărul şomerilor a crescut pentru a doua lună consecutiv, în iunie

Numărul de şomeri din Germania a înregistrat o creştere neaşteptată în iunie, pentru a doua lună consecutiv, pe fondul încetinirii ritmului de creştere al celei mai mari economii europene, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 01 iul. 2014, 11:40
Germania: Numărul şomerilor a crescut pentru a doua lună consecutiv, în iunie

Potrivit cifrelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, publicate marţi de Agenţia Federală pentru Muncă, luna trecută numărul persoanelor fără un loc de muncă a crescut cu 9.000, până la 2,916 milioane. Economiştii intervievaţi de Bloomberg News se aşteptau la o scădere cu 10.000 a numărului de şomeri.

Rata ajustată a şomajului a rămas neschimbată la 6,7%, cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii.

‘În următoarele luni ne aşteptăm la o evoluţie staţionară a pieţei forţei de muncă. Perspectiva economică bună este reflectată în tendinţa fundamental pozitivă’, a apreciat preşedintele Agenţiei Federale pentru Muncă, Frank-Jürgen Weise.

Comparativ, în Spania, unul din patru adulţi nu are un loc de muncă, iar în zona euro rata şomajului era de 11,6% în luna mai.

Deşi Germania a condus anul acesta redresarea zonei euro, încrederea investitorilor a scăzut în iunie, ajungând la cel mai redus nivel din acest an.

‘Ar putea fi vorba de o uşoară încetinire, dar economia germană este solidă şi încă înregistrează creştere. Rata şomajului este scăzută şi, chiar dacă în următoarele luni se va înregistra o uşoară creştere a numărului de şomeri, nu ne aşteptăm la o deteriorare substanţială a pieţei forţei de muncă’, a declarat Ulrike Kastens, economist la Sal. Oppenheim Group.

E.ON, cea mai mare companie de utilităţi din Germania, ia în considerare concedierea a cel puţin 500 de angajaţi după fuziunea diviziilor sale de energie convenţională şi regenerabilă. Bayer MaterialScience AG, a subsidiară a companiei farmaceutice Bayer AG, a anunţat luni că va renunţa la 90 de angajaţi după închiderea fabricii sale din Darmstadt, Germania.

Luna trecută, Banca Centrală a Germaniei a îmbunătăţit perspectiva de creştere a celei mai mari economii europene, datorită cererii mai solide pe plan intern, dar a revizuit în scădere estimările privind inflaţia, pe fondul ratelor foarte scăzute ale dobânzilor în zona euro.

‘Întărirea economiei germane, îmbunătăţirea situaţiei economice a statelor dezvoltate şi redresarea graduală a zonei euro sugerează că Germania va înregistra un ritm solid de creştere’, a declarat preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann.

PIB-ul Germaniei ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 1,9%, faţă de 1,7% estimat în decembrie, şi o expansiune de 2% în 2015 şi de 1,8% în 2016.

Inflaţia va fi de 1,1% anul acesta, faţă de 1,3% estimat în decembrie, urmând să urce la 1,5% în 2015 şi 1,9% în 2016.

Economia germană a înregistrat în primul trimestru al acestui an o creştere peste aşteptări de 0,8% datorită cererii interne şi temperaturilor peste medie din timpul iernii, a anunţat recent Oficiul federal de statistică (Destatis).

Datele preliminare sunt peste estimările analiştilor, care mizau pe un avans de 0,7%, după ce în ultimele trei luni ale anului trecut economia germană a înregistrat un avans de 0,4%.

În ritm anual, Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 2,5% în perioada ianuarie-martie 2014, Destatis precizând că este vorba de cea mai mare creştere din ultimii doi ani.

Te-ar mai putea interesa și
CCR a decis că impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu e neconstituţională
CCR a decis că impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu e neconstituţională
Articolul 101 din Codul fiscal a neconstituţional, a decis CCR joi, 19 decembrie. Articolul 101 prevede cotele de impozitare progresivă a pensiilor de serviciu care au fie doar componentă......
Ministerul Finanţelor a împrumutat jumătate de miliard de lei de la bănci – date BNR 19 decembrie 2024
Ministerul Finanţelor a împrumutat jumătate de miliard de lei de la bănci – date BNR 19 decembrie 2024
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 500 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...
Un nou acord cu FMI? Decizia PSD de a nu participa la guvernare aruncă România în braţele Fondului Monetar Internaţional, spune analistul Adrian Negrescu
Un nou acord cu FMI? Decizia PSD de a nu participa la guvernare aruncă România în braţele Fondului Monetar Internaţional, ...
Decizia PSD vine să pună gaz pe focul instabilităţii politice şi mai ales bugetare, reclamată zilele trecute de Agenţia ...
Discuţii despre tranzitul gazelor prin Ucraina între liderii UE şi Zelenski
Discuţii despre tranzitul gazelor prin Ucraina între liderii UE şi Zelenski
Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană urmează să abordeze, joi la Bruxelles, subiectul tranzitul gazelor ...