Samaras a arătat că bilanţul preşedinţiei greceşti a Consiliului UE este unul foarte bun, dat fiind faptul că acest mandat a fost în realitate de 4 luni, nu de 6 luni, datorită alegerilor europarlamentare din 22-25 mai, ocazie cu care din bugetul minim alocat s-a cheltuit doar puţin peste 40%.
Dintre realizările preşedinţiei greceşti a Consiliului UE, şeful guvernului de la Atena a menţionat abordarea deficienţelor arhitecturale ale zonei euro, aşa cum au fost diferenţiate de criză, şi accentuarea mecanismelor uniunii monetare, fapt pe care îl consideră ‘un pas major în uniunea monetară, care e mai bine echipată pentru a face faţă unei eventuale crize viitoare’.
Samaras a mai amintit pachetul legislativ care va asigura o finanţare a politicilor Uniunii Europene, iniţiativele pentru combaterea evaziunii fiscale şi sporirea capitalului fondului european de investiţii, ceea ce va aduce mai multe lichidităţi către IMM-uri.
În plus, a spus premierul grec, s-a creat o perspectivă mai bună pentru asigurarea de noi locuri de muncă şi au fost consolidate politicile de gestionare a frontierelor şi a migraţiei.
Premierul Greciei a mai amintit ca alte rezultate notabile revizuirea listei cu ţările ai căror cetăţeni au nevoie de viză de intrare în UE, adoptarea directivei privind intrarea şi şederea cetăţenilor altor ţări în UE şi redefinirea şi relansarea politicilor UE în domeniul maritim, care cuprind noua strategie de securitate în domeniul maritim.
Samaras a subliniat că Grecia a preluat preşedinţia Consiliului UE atunci ”când se afla în faţa unor provocări serioase, când unii spuneau că ea va ieşi din zona euro sau că statul se va prăbuşi”, dar Atena a reuşit să demonstreze că prin colaborare pot fi depăşite astfel de momente.