Acuzaţiile lui Dalli privind teoria complotului ‘sunt absolut nefondate şi chiar defăimătoare’, a declarat Barroso în faţa Curţii de Justiţie a UE (CEJ), care l-a convocat ca urmare a plângerii depuse de fostul comisar european. Maltezul John Dalli a fost nevoit să demisioneze din postul de comisar european în octombrie 2012, ca urmare a unui scandal de presupus trafic de influenţă legat de industria tutunului.
După ce şi-a dat demisia, Dalli nu a încetat să-şi susţină nevinovăţia, afirmând că a fost victima unui complot al industriei tutunului, care i-a întins o capcană într-un moment în care el se pregătea să prezinte o nouă propunere de lege europeană, pentru a înăspri legislaţia antitutun.
John Dalli afirmă, de asemenea, că demisia sa nu este valabilă, iar CEJ încearcă să afle dacă decizia prin care Barroso a cerut demisia fostului comisar este legală sau nu.
Preşedintele CE a explicat că a avut ‘indicii ale unui comportament imprudent şi nepotrivit’ al lui Dalli, acesta din urmă prezentându-şi din proprie iniţiativă demisia în biroul lui Barroso. ‘El a făcut acest lucru fără nici cea mai mică ambiguitate’, a dat asigurări preşedintele CE.
‘Mi-am pierdut încrederea politică şi personală faţă de Dalli’, din cauza ‘relaţiilor sale stranii cu industria tutunului’, a explicat Jose Manuel Barroso. John Dalli ‘a recunoscut în faţa mea că a fost imprudent’, a mai spus Barroso. Potrivit preşedintelui CE, ‘dacă integritatea unui membru al Comisiei este pusă la îndoială, întreaga Comisie are de suferit’.
Chiar dacă ‘prezumţia de nevinovăţie este sacră’ pentru Barroso, în acest caz este vorba de ‘condiţii politice’ şi ar fi fost ‘imposibil ca el (Dalli) să continue, pentru că nu mai era sustenabil din punct de vedere politic’. ‘Dacă el nu ar fi demisionat, i-aş fi cerut chiar eu să o facă’, a subliniat Barroso.
CEJ urmează să audieze de asemenea funcţionari ai CE, în special pe şeful de cabinet al lui Barroso, Johannes Laitenberger, şi pe directorul general al serviciului juridic, Luis Romero Requena.