Imaginea Rusiei s-a degradat în ultimul an, fiind înregistrate 43% opinii defavorabile şi 34 % opinii favorabile, potrivit Pew Research Center, care a intervievat între 17 martie şi 5 iunie 48.643 de persoane din 44 de ţări, inclusiv din Rusia.
Majoritatea persoanelor au fost chestionate după declaraţia din 18 martie a preşedintelui rus Vladimir Putin despre anexarea Crimeii.
În decurs de un an, dezaprobarea a crescut notabil, în special în opinia americană (cu 29 %) şi europeană. Polonia, Marea Britanie, Spania, Germania şi Italia prezintă o creştere de două cifre a ratei lor de dezaprobare.
Franţa, a cărei opinie era cea mai negativă pe plan european în 2013 (64 %), şi-a accentuat această opinie cu 9 puncte, înregistrând 73 % avize defavorabile.
Grecia este singura ţară europeană în 2014, ca şi în 2015, în care Rusia este văzută într-o lumină predominant favorabilă, cu o mică creştere de 2% a opiniilor defavorabile.
Opinia ucrainenilor înşişi s-a schimbat spectacular din 2011, ultimul sondaj efectuat. Şase din 10 persoane au o imagine defavorabilă faţă de una din 10 (11%) în urmă cu trei ani. Cifrele diferă de la o regiune la alta, opiniile defavorabile fiind mai numeroase în vest (83%), decât în estul rusofon (45%) şi doar 4 % în Crimeea.
Această imagine s-a degradat în Orientul Mijlociu şi în America Latină, dar în proporţie mai mică. Ea este în schimb mai degrabă bună în Africa, cu excepţia Africii de Sud, chiar dacă în scădere.
În Asia, imaginea Rusiei s-a îmbunătăţit în China cu 16 % şi obţine o majoritate de opinii favorabile în Vietnam, Thailanda şi Bangladesh.
Referitor la preşedintele rus şi la capacitatea sa de ‘a lua decizii bune în problemele lumii’, majoritatea zdrobitoare a persoanelor intervievate nu-i acordă încredere, cu excepţia ruşilor, chinezilor, vietnamezilor, kenyenilor, tanzanienilor şi ghanezilor.
Opinia îi este majoritar defavorabilă peste tot în Ucraina, însă doar la 5 % dintre persoanele intervievate în Crimeea.