Răzvan Nicolescu: Toate obligaţiile asumate de Enel trebuie respectate integral în continuare

Toate obligaţiile asumate de Enel în contractele de privatizare trebuie să fie respectate integral în continuare, a afirmat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-o declaraţie transmisă la solicitarea AGERPRES.
Economica.net - vin, 11 iul. 2014, 08:57
Răzvan Nicolescu: Toate obligaţiile asumate de Enel trebuie respectate integral în continuare

Grupul energetic italian Enel a anunţat că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România.

‘Intenţia noii conduceri a Grupului Enel de a-şi diminua prezenţa în străinătate nu reprezintă o surpriză pentru noi. Din punctul de vedere al statului român, ne propunem ca toate obligaţiile asumate de Enel în contractele de privatizare să fie respectate integral în continuare. În sensul acesta, se derulează toate acţiunile Departamentului pentru Energie’, a precizat Nicolescu.

Enel a achiziţionat în perioada 2005-2006, în România, trei companii de distribuţie şi furnizare a energiei, respectiv fostele filiale Electrica Muntenia Sud (inclusiv în Bucureşti), Electrica Dobrogea şi Electrica Banat.

Totodată, compania deţine şi locul trei pe piaţa producţiei de energie regenerabilă, având în portofoliu mai multe parcuri eoliene în România.

Vânzarea activelor de producţie din Slovacia şi a celor de distribuţie şi vânzări din România sunt parte a unui program mai larg de vânzări de active în valoare de şase miliarde de euro, început în 2013, şi care vizează reducerea datoriei Enel. Până în prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro.

Activele din Slovacia şi România, împreună cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro /6 miliarde dolari/ la acest program, a anunţat compania într-un comunicat.

Vânzările vor implica o participaţie de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia SA şi Enel Energie Muntenia SA, 51% în Enel Distribuţie Banat SA, Enel Distribuţie Dobrogea SA şi Enel Energie SA, precum şi 100% din acţiunile Enel România Srl.

În cazul activelor din România este vorba despre companii care gestionează o reţea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%) şi care vând aproximativ 9TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii.

În anul 2013 aceste companii au avut venituri de 1,118 miliarde euro şi au generat un profit operaţional de 289 milioane de euro.

Grupul italian Enel precizează că a informat în mod oficial subsidiarele sale din Slovacia şi România, precum şi acţionarii minoritari (companii sau entităţi controlate de stat) despre debutul procesului de vânzare şi a desemnat drept consultanţi financiari BNP Paribas şi Deutsche Bank pentru activele din Slovacia şi Citigroup şi Unicredit pentru activele din România în sprijinul operaţiunilor de vânzare.

Compania menţionează, totodată, că va furniza la timp guvernelor informaţiile relevante.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...