Angajatorii români se gândesc să introducă programe de beneficii, în următorii doi ani

Angajatorii români au intenţia să introducă un program de beneficii pentru salariaţi, în următorii doi ani, în condiţiile în care mai mult de jumătate dintre aceştia nu oferă în prezent niciun fel de flexibilitate a beneficiilor, arată studiul Employee Choice realizat în zona EMEA de Mercer Marsh Benefits.
Economica.net - lun, 14 iul. 2014, 09:35
Angajatorii români se gândesc să introducă programe de beneficii, în următorii doi ani

Cei mai mulţi angajatori consideră creşterea costurilor cu angajaţii ca fiind obstacolul principal în implementarea unui program cu flexibilitate în alegerea beneficiilor (82%), 62% dintre ei indicând acest motiv ca fiind cel mai important. Pe de altă parte, aproape două treimi dintre respondenţii care au implementat astfel de programe au afirmat că acestea le-au adus o scădere a costurilor (43%) sau că nu au generat niciun cost adiţional bugetului actual de beneficii (23%), relevă cercetarea.

Rezultatele studiului arată un răspuns pozitiv al angajaţilor faţă de flexibilitatea beneficiilor, 76% în EMEA, iar Europa de Est a raportat cel mai înalt grad de satisfacţie a angajaţilor – 90%, după includerea flexibilităţii.

‘În România, cu toate că numărul companiilor care oferă flexibilitate în beneficii este încă unul mic, angajatorii care desfăşoară deja aceste programe raportează un grad ridicat al satisfacţiei angajaţilor, de 78%, şi afirmă că motivele principale ale implementării programelor sunt motivarea angajaţilor, păstrarea lor şi menţinerea competitivităţii pe piaţa forţei de muncă. Dacă luăm în considerare şi că 68% dintre angajatori se gândesc să deruleze astfel de programe în următorii doi ani, estimăm că numărul companiilor care vor implementa programe cu flexibilitate în beneficii va creşte semnificativ în următorii 2-3 ani’, arată Daniela Bărbieru, Manager Marsh Mercer Benefits România.

Întrebaţi de provocările pe care le presupune flexibilitatea beneficiilor, respondenţii au menţionat ca importante sau foarte importante costul (82%) şi complexitatea administrării (81%). Avantajele, însă, reuşesc să contrabalanseze costul perceput, 72% dintre angajatori spunând că programele şi-au îndeplinit obiectivele, o creştere de 10% a procentajului faţă de anul trecut.

‘Dorinţa de a fi competitivi în piaţă’ este menţionată ca cel mai important factor pentru a implementa un astfel de program (56%), urmată de ‘motivarea angajaţilor’ (55%) şi de ‘păstrarea angajaţilor’ (54%). Factorii financiari îşi menţin importanţa din ultimii trei ani sau cunosc chiar o intensificare, ‘reducerea/controlul costului cu beneficiile’ fiind menţionată de 11% dintre respondenţi atât în 2011, cât şi 2014, în timp ce importanţa ‘facilităţilor fiscale’ a crescut de la 38% la 40% în aceeaşi perioadă.

Mai mult de jumătate dintre respondenţi (53%) oferă un anumit grad de flexibilitate a beneficiilor, însă acesta variază simţitor de-a lungul regiunii. Există mai multe tipuri de programe cu flexibilitate în beneficii: cu beneficii voluntare – prin acest program angajaţii pot cumpăra cu bani proprii diverse beneficii la preţuri reduse, în general de pe o platformă electronică dedicată; cu beneficii opţionale – prin acest program angajaţii pot alege între mai multe beneficii disponibile; program comprehensiv de beneficii flexibile – în general, programul cuprinde beneficii de bază şi opţionale, cât şi o sumă anuală alocată fiecărui angajat şi o listă din care acesta îşi alege beneficiile dorite.

Programele comprehensive de beneficii flexibile sunt cele mai populare în Europa de Est, în timp ce în Europa de Vest şi în Orientul Mijlociu sunt preferate beneficiile voluntare. Beneficiile opţionale sunt cele mai comune în Spania (84%), Marea Britanie (74%) şi Polonia (67%).

‘România nu urmează trendul pieţei din Europa de Est, programele comprehensive fiind mai rar întâlnite printre angajatorii români. Însă, trebuie să menţionăm că 59% dintre respondenţi oferă flexibilitate în beneficii, fie că acestea sunt plătite de angajat sau de angajator’, explică Bărbieru.

Tendinţele viitoare arată că, în multe pieţe, ideea de a oferi angajaţilor flexibilitate în beneficii este încă în fază incipientă, aproape 32% dintre respondenţi introducând un astfel de program în ultimii doi ani. Numărul acestora este aşteptat să crească în continuare, 32% dintre companii luând în calcul oferirea unui anumit grad de alegere în următorii doi ani. Aproape un sfert dintre aceştia se gândesc să implementeze un program de beneficii opţionale, în timp ce 12% vor să ofere un program comprehensiv cu beneficii flexibile.

Studiul Employee Choice evaluează rolul pe care flexibilitatea beneficiilor îl are şi compară programele de beneficii din regiune, analizând răspunsurile a 636 de angajatori din 17 ţări. Informaţiile rezultate au scopul de a furniza companiilor un benchmark şi de a le facilita acestora înţelegerea atât a avantajelor, cât şi a provocărilor acordării flexibilităţii beneficiilor.

Mercer este o companie de consultanţă mondială lider în resurse umane şi investiţii cu peste 20.000 de angajaţi în 43 de ţări

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni platnici
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie ...
Ratingul de ţară al acordat României de agenția S&P lobal, de BBB-/A3, este "o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni......
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), Friedrich Merz, a promis sâmbătă că ţara sa va avea un rol mai ...
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ani de producătorii din China
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ...
Perspectivele pentru exporturile de aluminiu românesc cât şi european pe piaţa nord-americană, dominată în ultimii ...
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Agenţiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României, a afirmat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, relatează ...