Liderii balcanici îşi propun să întărească cooperarea economică între ţările lor

Şefii de stat din opt ţări balcanice au lansat luni un apel la întărirea cooperării economice în această regiune sfâşiată de conflicte în anii 1990, în ajunul unui summit prevăzut cu cancelarul german Angela Merkel, relatează AFP.
Economica.net - mar, 15 iul. 2014, 05:32
Liderii balcanici îşi propun să întărească cooperarea economică între ţările lor

‘Îndemn conducătorii să susţină aplicarea politicilor care favorizează cooperarea economică’ regională, a spus preşedintele croat Ivo Josipovic într-un discurs ţinut în faţa omologilor săi din Albania, Bosnia, Muntenegru, Kosovo, Macedonia, Serbia şi Slovenia.

Şeful statului croat a declarat, fără a furniza detalii, că unele forţe politice se opun în continuare cooperării economice regionale.

‘Noi suntem departe în urma Uniunii Europene’ din punct de vedere al dezvoltării economice, a spus Josipovic a cărui ţară a devenit a 28-a membră a blocului european în iulie 2013.

Opiniile sale au fost împărtăşite de omologii săi.

Circa 100 de oameni de afaceri, în special din ţările balcanice, s-au reunit în cadrul acestui summit pentru a discuta despre o potenţială cooperare, în special în domeniile industriei alimentare, energiei şi turismului.

Marţi, preşedinţii celor opt ţări balcanice se vor reuni într-un summit de câteva ore la Dubrovnik cu cancelarul german Angela Merkel pentru a discuta despre viitorul european al regiunii.

‘Sosirea cancelarului Merkel arată interesul Europei pentru regiune’, a declarat presei Josipovic, estimând că ţara sa şi Slovenia, în calitate de membre ale UE, sunt promotoare ale politicii europene în Balkani.

Un prim summit format din opt ţări balcanice a fost organizat în 2013, în Slovenia, în prezenţa preşedintelui francez, Francois Hollande.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni platnici
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie ...
Ratingul de ţară al acordat României de agenția S&P lobal, de BBB-/A3, este "o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni......
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), Friedrich Merz, a promis sâmbătă că ţara sa va avea un rol mai ...
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ani de producătorii din China
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ...
Perspectivele pentru exporturile de aluminiu românesc cât şi european pe piaţa nord-americană, dominată în ultimii ...
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Agenţiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României, a afirmat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, relatează ...