Documentul legat de sistemul financiar al unei Catalonii independente exclude o monedă catalană, pentru că aceasta ar ‘provoca nişte costuri de adaptare importante pentru agenţii economici’. Consiliul recomandă ca posibilul stat independent să rămână în zona euro, chiar dacă în afara Uniunii Europene, şi să asume astfel consecinţele: neparticiparea la luarea de decizii sau imposibilitatea ca entităţile financiare să aibă acces la credite de la BCE. Aceste dificultăţi pot fi însă depăşite, se mai arată în raport, cu un acord monetar precum cele pe care le are UE cu Andorra sau Monaco.
Consilierii lui Mas au prezentat un alt raport, în care se analizează procesul constituant catalan în cazul unei victorii a adepţilor secesionismului la referendumul programat pentru 9 noiembrie. Grupul de experţi recomandă semnarea unui protocol de stat dacă guvernul central va fi deschis colaborării, pentru a pune astfel bazele unui proces de negocieri, aşa cum s-a petrecut între Scoţia şi Marea Britanie, stabilit la 18 luni. Pe durata acestei perioade, Catalonia ar urma să rămână supusă legilor spaniole, dar cu mai multe competenţe.
În cazul în care guvernul nu doreşte colaborarea, consiliul recomandă solicitarea unei medieri internaţionale, pe măsură ce se construiesc în acelaşi timp şi structurile de stat necesare pentru declararea unilaterală a independenţei. În raport se arată că regiunea Cataloniei ar trebui să redacteze o Constituţie provizorie înainte ca secesiunea să devină efectivă, în care să se includă dubla cetăţenie – spaniolă şi catalană – şi care să garanteze folosirea catalanei şi spaniolei deopotrivă.