Bancherii care lucrează în Marea Britanie se aşteaptă la o creştere a salariilor – Ernst & Young

Aproximativ 41% dintre bancherii care lucrează în Marea Britanie se aşteaptă la o creştere a remunerării lor anul acesta, datorită redresării economiei Regatului Unit, se arată într-un studiu realizat de Ernst & Young (E&Y), transmite Reuters.
Economica.net - mar, 15 iul. 2014, 09:36
Bancherii care lucrează în Marea Britanie se aşteaptă la o creştere a salariilor - Ernst & Young

Aproximativ 80% dintre participaţii la studiu se aşteaptă la evoluţii economice mai bune în semestrul doi din 2014, iar 71% cred că performanţele băncilor lor se vor îmbunătăţi.

Unele dintre marile bănci britanice au fost criticate pentru plăţile excesive, iar acţionarii HSBC Holdings, Barclays Plc şi Standard Chartered Plc s-au confruntat anul acesta cu proteste la adunările lor general. Creditorii au argumentat că trebuie să ofere pachete salariale competitive pentru a atrage angajaţi calificaţi.

Din cei 41% dintre bancherii care se aşteaptă la o creştere a remunerării lor anul acesta, toţi au estimat că avansul va depăşi rata inflaţiei, iar 12 bancheri prognozează o majorare de cel puţin 10%. Numai bancherii din Olanda şi Spania sunt mai optimişti decât cei din Marea Britanie privind remuneraţia, previzionând un avans de 43% şi, respectiv, de 50%.

‘Băncile vor trebui să poată justifica o creştere semnificativă a salariilor, altfel se vor confrunta cu critici din partea acţionarilor şi a politicienilor’, se arată în studiu Ernst & Young. Acesta a fost realizat pe un eşantion alcătuit din 294 de bancheri de top din 11 state europene, în perioada martie-aprilie 2014.

Analiştii estimează că Autoritatea Bancară Europeană (EBA) îşi va înăspri reglementările legate de bonusurile bancherilor, după ce un studiu a arătat diferenţe semnificative în modul de aplicare a directivei în cele 28 de state membre ale UE şi modul în care băncile evită limita impusă câştigurilor din sectorul financiar.

EBA ar putea include o supervizare mai strânsă a băncilor şi ar putea solicita mai multe detalii privind modul de aplicare a reglementărilor.

Câştigurile mari din sectorul financiar, plătite deseori sub forma bonusurilor variabile, reprezintă un subiect exploziv în Europa, fiind acuzate că încurajează asumarea de riscuri mari pe termen scurt şi, de asemenea, că sunt disproporţionat de mari în contextul actual de austeritate.

Actualele reglementări din UE prevăd că 40 – 60% din bonus trebuie plătit eşalonat în termen de 3-5 ani, cu posibilitatea ca bancherii să poată fi obligaţi să dea banii înapoi dacă sunt descoperite ulterior nereguli.

Autoritatea Bancară Europeană, care este responsabilă pentru implementarea reglementărilor legate de bonusuri, propusese o limită de 500.000 de euro pentru salariul fix, indiferent dacă bancherul lucra în investment banking, retail banking, administrarea activelor sau în alte domenii, iar bonusurile să nu poată depăşi salariul fix. Cel puţin 10.000 de bancheri, majoritatea din Londra, urmau să fie afectaţi de noile limite.

Studiul publicat luna trecută de EBA arată că, în 2012, bancherii au primit în medie bonusuri de 187.441 euro (255.200 dolari) şi salariul de bază de 172.379 euro, în total 359.820 euro. Un număr de 2.714 bancheri din Marea Britanie au câştigat un milion de euro, mai mulţi decât în toate celelalte ţări din Uniunea Europeană la un loc, arată studiul publicat de Autoritatea Bancară Europeană.

Datele reflectă poziţia dominantă a Londrei ca centru financiar al Europei şi, totodată, ca centru major de operaţiuni pentru băncile din SUA, Elveţia şi alte ţări din afara UE.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni platnici
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie ...
Ratingul de ţară al acordat României de agenția S&P lobal, de BBB-/A3, este "o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni......
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), Friedrich Merz, a promis sâmbătă că ţara sa va avea un rol mai ...
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ani de producătorii din China
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ...
Perspectivele pentru exporturile de aluminiu românesc cât şi european pe piaţa nord-americană, dominată în ultimii ...
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Agenţiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României, a afirmat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, relatează ...