Economia chineză e din nou pe val. Creştere de 7,5% în trimestrul doi

Creşterea economiei chineze s-a accelerat în perioada aprilie - iunie 2014, pentru prima dată în ultimele trei trimestre, după ce Guvernul a adoptat noi măsuri de stimulare, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - mie, 16 iul. 2014, 07:53
Economia chineză e din nou pe val. Creştere de 7,5% în trimestrul doi

În trimestrul doi din 2014, PIB-ul Chinei, a doua economie mondială, a înregistrat o creştere de 7,5%, de la 7,4% în precedentele trei luni, au anunţat miercuri autorităţile de la Beijing. Analiştii se aşteptau la un avans de 7,4%.

Alte date publicate miercuri arată că producţia industrială a urcat cu 9,2% în iunie, comparativ cu perioada similară din 2013, depăşind estimările de 9%. Investiţiile în active au crescut cu 17,3% în primele şase luni ale anului, faţă de o prognoză de 17,2%, iar vânzările de retail au înregistrat un avans de 12,4% în iunie, în linie cu estimările analiştilor.

‘Datele sunt destul de bune. Guvernul va continua să sprijine sectoarele cheie ale economiei, dar nu va extinde sprijinul către alte domenii’, a declarat Zhu Haibin, economist la JPMorgan Chase & Co, în Hong Kong.

Autorităţile chineze s-au angajat să accelereze reformele economice prin acordarea unui spaţiu mai larg capitalului privat, liberalizarea sistemului financiar, consolidarea cererii interne şi printr-o atenţie deosebită acordată investitorilor străini.

În aprilie, China a prezentat un pachet de măsuri menit să sprijine creşterea economiei şi să creeze locuri de muncă, după o încetinire care pune în pericol atingerea ţintei de creştere de 7,5% în 2014, anunţată de premierul Li Keqiang.

Guvernul va vinde anul acesta obligaţiuni în valoare de 150 miliarde yuani (24 miliarde de dolari) pentru a stimula construcţia de căi ferate, în special în regiunile mai puţin dezvoltate din centrul şi vestul Chinei. De asemenea, autorităţile vor crea un fond de dezvoltare de 200 – 300 de miliarde de yuani pe an, pentru a majora sursele de finanţare necesare construirii de căi ferate.

Măsurile fac parte din planurile Guvernului de la Beijing de a accelera proiectele de infrastructură, după ce încetinirea din sectorul industrial, vânzările de retail şi investiţii au afectat ritmul de creştere al economiei.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...