Banca Mondială va avea de suferit de pe urma anulării obligaţiunilor Hypo Alpe Adria

Planul Austriei de a forţa creditorii să suporte pierderi pentru salvarea Hypo Alpe Adria Bank International AG ar urma să coste Banca Mondială aproximativ 150 de milioane de euro, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 16 iul. 2014, 12:17
Banca Mondială va avea de suferit de pe urma anulării obligaţiunilor Hypo Alpe Adria

Săptămâna trecută, Camera inferioară a Parlamentului austriac a adoptat un proiect de lege prin care ar urma să fie anulate obligaţiuni subordonate de 890 de milioane de euro ale Hypo Alpe Adria, garantate de provincia Carinthia.

Instituţia fianciară internaţională a cărei sarcină este combaterea sărăciei şi ajutarea ţărilor în curs de dezvoltare, poartă discuţii cu autorităţile din Austria cu privire la obligaţiunile Hypo Alpe pe care le deţine, a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Mondiale, Derek Warren, fără a oferi alte detalii.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Finanţe din Austria, Paul Trummer, a dezvăluit că Banca Mondială a purtat discuţii cu Ministerul austriac de Finanţe pentru a vedea dacă bondurile Hypo Alpe pe care le deţine ar putea fi scutite de la anulare. Trummer a adăugat că nu există o bază legală pentru această excepţie.

Potrivit calculelor Bloomberg, o serie de fonduri gestionate de DWS, o divizie a Deutsche Bank AG, aveau la data de 30 mai bonduri Hypo Alpe în valoare de 199 milioane de euro, care ar urma să fie anulate. Grupul austriac de asigurări Uniqa Insurance Group AG avea şi obligaţiuni Hypo Alpe în valoare de 35 milioane de euro, în timp ce Vienna Insurance Group AG avea bonduri în valoare de 50 de milioane de euro.

Camera superioară a Parlamentului Austriei ar urma să se pronunţe asupra proiectului de lege în data de 24 iulie. Partidele de la putere au majoritatea în ambele camere. După votul din Camera superioară, preşedintele Austriei Heinz Fischer trebuie să semneze legea.

Deşi aproximativ 70% din populaţia Austriei declară că ar prefera să lase Hypo Alpe în insolvenţă, decizie de anulare a obligaţiunilor subordonate garantate de stat a dat naştere la critici din partea agenţiilor de rating şi a Fondului Monetar Internaţional. Şeful misiunii FMI în Austria, Bas Bakker, a subliniat că, deşi Guvernul de la Viena susţine că situaţia de la Hypo Alpe este un caz izolat, încălcarea unei promisiuni riscă să afecteze încrederea investitorilor în garanţiile publice.

De la debutul crizei financiare internaţionale, în 2008, şi până în prezent Austria a naţionalizat total sau parţial trei instituţii de credit, inclusiv Hypo Alpe Adria, unul dintre motive fiind şi expunerea mare a sistemului bancar austriac pe pieţele riscante din Europa emergentă.

Te-ar mai putea interesa și
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) își adaugă în portofoliul de produse fără fum, destinate exclusiv......
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
Rezultate finale oficiale. După numărarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare, candidaţii Călin ...
Evenimentele iernii 2024
Evenimentele iernii 2024
Iarna anului 2024 aduce o mulțime de evenimente interesante în România și în alte locuri din Europa! Aici sunt câteva ...